Tågvagnen där 60-åringen stod kolliderade med en lastbil och han klämdes till döds. Olyckan inträffade i en bristfälligt upplyst korsning en tidig novembermorgon 2019, när tåget backade in på ett fabriksområde i Piteå. Mannen stod längst bak på den tågvagn som kördes in först, för att hålla uppsikt. Han var anställd på det statligt ägda logistikföretaget Green Cargo.

Arbetet har tidigare i veckan skrivit om att tingsrätten nu friat såväl Green Cargo som lastbilschauffören och företaget på vars område olyckan skedde.

Olyckan var den tredje dödsolyckan på två år på Green Cargo. Minst elva personer har de senaste fyra åren dött på jobbuppdrag för olika statligt ägda bolag, en tolfte person är försvunnen och förmodas ha drunknat. 

Utöver Green Cargo förekommer Vattenfall och Postnord flera gånger på listan:

2/12 2021 Samhall

Städaren, en kvinna i 50-årsåldern, blev påkörd av en hjullastare som röjde snö på en industritomt strax utanför Vimmerby. Hon var på väg från ett städuppdrag på ett trävaruföretag. En polisutredning inleddes under december, rapporterar Fastighetsfolket

2/11 2021 Vattenfall

Två män som jobbade hos en underentreprenör till Vattenfall föll från en båt utanför Vilhelmina vattenkraftverk. En av dem försvann i vattnet och tros ha drunknat.
”Vattenfall anser att säkerhetsarbetet är av största vikt på våra arbetsplatser. Vi gör allt vi kan för att bistå underentreprenören, räddningstjänsten och polisen i sitt arbete” sa Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg i ett pressmeddelande efter olyckan. 
Tjugo dagar efter händelsen avslutades sökandet efter mannen i vattnet. ”Vi har i princip uttömt allt vi kan göra i nuläget”, sa insatschefen till Västerbottens-Kuriren.

2/6 2021 Vattenfall

Mannen, i 35-årsåldern, skulle utföra underhållsarbete på Svenska Kraftnäts ledning i Arvidsjaurs kommun. Trots hjärt- och lungräddning på plats gick hans liv inte att rädda efter olyckan. Han var i 35-årsåldern och anställd på Vattenfall. En förundersökning om arbetsmiljöbrott pågår.

27/4 2020 Vattenfall

Mannen, i 30-årsåldern, fick ström genom kroppen på en av Vattenfalls arbetsplatser utanför Örnsköldsvik. Han var anställd hos en underentreprenör i andra ledet. När olyckan inträffade befann han och en kollega sig i varsin korg uppe vid en elledning, enligt Sekotidningen.
Förundersökningen om eventuellt arbetsmiljöbrott lades ned i höstas. Åtal väcks alltså inte mot något av företagen.

1/11 2019 Green Cargo

Den 60-årige mannen stod längst bak på tåget som backade in på pappersbruket Smurfit Kappas fabriksområde i Piteå. När det kolliderade med en lastbil i en korsning klämdes han till döds. Åklagaren har ifrågasatt bland annat brister i belysningen vid olyckan. Men tidigare i veckan friade tingsrätten i Luleå både Smurfit Kappa och mannens arbetsgivare, det statliga logistikföretaget Green Cargo, från straffrättsligt ansvar.

16/4 2019 Postnord 

Brevbäraren, i 55-årsåldern, klämdes av sin bil som kom i rullning när hon skulle dela ut post söder om Stockholm. Två månader senare lades polisutredningen ned, enligt Sekotidningen.
– Vi kan inte visa att arbetsgivaren kunnat påverka händelsen och därför är utredningen nedlagd, sa polisens utredare Margareta Jonsson till tidningen.

11/11 2018 Green Cargo

En 59-årig bangårdsoperatör i Borlänge, anställd på Green Cargo, klämdes till döds mellan två godsvagnar. Förundersökningen om arbetsmiljöbrott pågår fortfarande.

10/10 2018 Vattenfall

En 25-årig elmontör fick ström genom kroppen när han skulle riva en transformator strax utanför Kiruna. Han avled på platsen. Vattenfall har godtagit böter på två miljoner kronor. Enligt strafföreläggandet var den anställde utsedd till säkerhetsledare trots att han saknade erfarenhet för just det arbete han skulle utföra. Han och kollegorna saknade också tillräcklig utbildning om riskerna.

22/9 2018 Vattenfall

En elmontör i 40-årsåldern träffades av ett fallande träd när han arbetade i stormen Knud utanför Kungsbacka. Egentligen skulle uppgiften att lyfta undan fallna träd vänta tills dagsljuset. Men någonstans brast kommunikationen och elmontören och en kollega skickades ändå ut i stormnatten. Arbetsgivaren Vattenfall har godtagit ett strafföreläggande som innebär böter på två miljoner kronor, utan rättegång.

20/8 2018 Postnord

Mannen, i 50-årsåldern, var ny i jobbet som chaufför på Postnord när han klämdes till döds i samband med en leverans på Södermalm i Stockholm. Förundersökningen är nedlagd.

27/7 2018 LKAB

En 21-årig elektriker föll från hög höjd när ett rostigt gallergolv gav vika under henne på LKAB:s pelletsfabrik i Svappavaara. Kvinnan var anställd hos en underentreprenör, men säkerheten på platsen var LKABs ansvar. LKAB har godtagit ett strafföreläggande, vilket betyder att de betalar tre miljoner kronor i böter utan att händelsen prövas i domstol. 

3/1 2018 Green Cargo

En lokförare i 50-årsåldern omkom när ett tåg spårade ur i Bastuträsk. Han stod på en vagn och radiostyrde loket, men föll av och hamnade under vagnen. I Haverikommissionens utredning får ett annat statligt bolag, Infranord, kritik för bristande snöröjning som ska ha bidragit till olyckan enligt Sekotidningen.
Förundersökning om olyckan pågår fortfarande.


Vattenfall, LKAB, Samhall och Green Cargo är alla helt ägda av staten. Postnord ägs till 60 procent av staten. Totalt arbetar cirka 135 000 personer i statligt ägda bolag, enligt regeringens uppgifter från i somras.

I statens ägarpolicy för bolag sägs att en sund och säker arbetsmiljö är av särskild vikt.