På måndagskvällen brann det fortfarande i Sydafrikas parlament i Kapstaden. Då hade storbranden, som bröt ut tidigt på söndagsmorgonen, rasat i över 1,5 dygn. 

Polisen inledde omgående en utredning och en man i 50-årsåldern har gripits misstänkt för stöld och mordbrand, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Men landets största fackförening för offentliganställda, Nehawu, lägger skulden på parlamentets förvaltningsorganisation. 

Tidigare har parlamentets egna väktare patrullerat nattetid. Men i början av december drogs bevakningen på helgerna in av besparingsskäl. 

– De sade åt väktarna att inte komma in på helgerna för att parlamentet inte hade pengar och inte kunde betala dem för övertiden, säger fackets lokala ordförande Baxolise Mali till sydafrikanska nyhetssajten Times Live.

I stället förlitade sig parlamentet på att polisen skulle sköta bevakningen. Ett ödesdigert misstag, menar facket.  

– Problemet med polisen är att de bara är stationerade utanför byggnaden och nästan aldrig går in, så det var svårt för dem att upptäcka branden, säger Mali.

Fackordföranden kommenterar också rapporterna i sydafrikanska medier, om att parlamentets brandlarm inte fungerade som det skulle. 

– Det visar bara att arbetsmiljöarbetet är icke-existerande i den där byggnaden. Vi har bråkat mycket om regelfrågor i den där byggnaden, inklusive säkerhetsfrågor.

Sydafrika

Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.

Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen.

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet.

Landets största centralorganisation Cosatu, dit fackföreningen Nehawu är ansluten, är nära allierad med ANC.

Källa: UI/Landguiden.