Fiskar ruttnar från huvudet, enligt ett talesätt. 
Det gör de svenska friskolorna också. Vilket med all önskvärd tydlighet illustreras i ett nytt DN-reportage om skolkapitalisten Barbara Bergström.  
 
”Barbara Bergström brister ut i ett av sina stora garv. 

– Jag torkade av mina händer på din fotografs skjorta! Jag gillar inte de där skräniga sakerna, säger hon och syftar på handtorken”. 

Bergström, grundare av friskolejätten Internationella engelska skolan, har röjt upp på en IES-toalett i Gubbängen. Sedan passar hon på att torka av händerna på DN:s fotograf. Hon gillar ju inte handtorken. 
 
Så för sig en människa som är van vid att medmänniskor kryper för henne. Så slår en friskolevärldens despot an tonen. 

Barbara Bergström pratar hellre om fåglar

När Bergström sålde IES till ett riskkapitalbolag 2012 tjänade hon över 900 miljoner. Hon och maken Hans Bergström äger fortfarande delar av IES och arbetar för koncernen som bara vill en sak: expandera. Imperiedrömmarna betalas helt av skattepengar och leder till havererade skolbudgetar för svenska kommuner, segregation, betygsinflation och usel arbetsmiljö för svenska lärare. 

Nu är Barbara Bergström nervös. Socialdemokraterna arbetar för att förbjuda vinstuttag ur skolan. Liberalerna vill reglera det kösystem som gör att IES kan handplocka högpresterande elever. Moderate kommunalrådet Robert Wenglén i Lomma har formulerat en övertygande borgerlig kritik mot marknadsskolan. Trots intensiv lobbyism är svenska folket emot vinstuttag ur skolan. På sikt kan det gå att samla en riksdagsmajoritet för att befria Sverige från aktiebolagsskolorna. 

Dags att slå på charmen, men i DN:s intervju pratar Bergström hellre om att solpaneler är en fara för fågellivet (”De steker fåglarna!”). Kritik mot kösystemet är ”bullshit”. Man får också veta att ett porträtt av Barbara Bergström hänger i alla IES-skolor och att hon anser att vissa barn har ”genetiskt betingad ondska” och ”saknar all förmåga till empati och som njuter av att se andra lida”. 

Spolar och flabbar

Den svenska skolan vilade en gång på en övertygelse om att alla människor har rätt till kunskap. Tillgången till kunskap skulle inte vara förbehållet etablissemanget, utan alla barn. Den svenska enhetsskolan var på så sätt en radikal och samhällsomstörtande idé som befriade människor från klass-ok och från förtryckande auktoriteter. Det var i ett sådant system en fosterhemspojke gavs möjligheter att kunna bli statsminister, en gruvarbetarson att bli vice riksbankschef
 
Det är den idén Barbara Bergström – med benägen hjälp av högerorienterade fixarsorkar – spolat ner i toaletten. Med ett flabb torkar hon händerna på någon hon betraktar som en underordnad.