KOMMENTAR. I somras gick Gunilla Bergström bort, hon var en av våra mest folkkära barnboksförfattare. Hennes böcker om Alfons Åberg har blivit film och översatts till en rad språk.

Vi är många föräldrar som läst böckerna om Alfons gång på gång för våra barn när de var små och skulle somna. Visst har böckernas berättelser och bilder åldrats, men historierna om Alfons lever ändå vidare för nya generationer barn.

Det är enkelt att känna igen sig i vardagliga berättelser om när Alfons inte vill lägga sig eller när han har slagit en lillkille och får ett odjur under sin säng.

När Alfons är liten har han en låtsaskompis, Mållgan, som alltid ställer upp när han vill leka. Alfons skyller på Mållgan när det går fel och pappas nya pipa försvinner. En fin bild av ett litet barns fantasi och ensamhet. En låtsasvän har hjälpt många barn som haft det långtråkigt.

Men låtsasvänner har också flera svagheter. En uppenbar sådan är att andra inte kan se den eller förhålla sig till den. Ytterligare en svaghet är att låtsaskompisar inte finns där vid ens sida när det hettar till på skolgården på riktigt och man behöver någon som backar upp en.

Problemet är att ingen annan ser centerpartiets låtsaskompis eller vill vara med och leka, ändå kör centerpartiet på. Det blir lite lätt overkligt

Jonas Sjöstedt

Under den senaste tidens turbulens i den svenska inrikespolitiken har jag ibland kommit att tänka på Mållgan, och på Annie Lööf.

Centerpartiet har lyckats bränna broarna till de flesta andra partier och få tror på dem när de ska förklara sitt agerande. Hur kan ett parti som säger sig vara principfasta motståndare till sverigedemokraternas rasism agera så att SD:s budget vinner, SD-arna tackar och korkar upp champagne samtidigt som ett rödgrönt politiskt alternativ försvagas?

Det är då Mållgan kommer in i bilden, när Martin Ådahl står i Aktuellt och försöker förklara sitt partis agerande eller när Annie Lööf får frågor av journalister.

Nej, Centerpartiet vill inte ge makten till SD, de vill styra med Mållgan. Mållgan gillar inte att fattigpensionärer får det lite bättre, därför måste man bekämpa Vänsterpartiet.

Mållgan kräver försämrat strandskydd och fortsatta privatiseringar av välfärden. På frågan om vem som ska styra Sverige är svaret helt enkelt: Mållgan!

Men låtsasvänner har också flera svagheter. En uppenbar sådan är att andra inte kan se den eller förhålla sig till den

Jonas Sjöstedt

Alla står som levande frågetecken, vad menar centerpartiet egentligen? Hur har de tänkt sig det här? Ska de samarbeta med de rödgröna eller agera så att rasisternas får makten? Men istället för att ge besked så fortsätter Lööf och Ådahl att tala om sin låtsaskompis.

Ni som läser det här har säkert redan förstått. Centerpartiets låtsaskompis som de skyller på när det går fel heter inte Mållgan, den heter ”den breda mitten”.

När man är med sin bästa vän ”den breda mitten” kan man sänka en budget man haft inflytande över och ge Sverigedemokraterna deras största triumf hittills. Då kan man försöka strunta i både fattigpensionärer och vänsterpartiet, trots att vänstern är nödvändig för att skapa en majoritet utan de blåbruna.

Problemet är att ingen annan ser centerpartiets låtsaskompis eller vill vara med och leka, ändå kör centerpartiet på. Det blir lite lätt overkligt.

Men efter valet 2022 tar inte låtsaskompisar några mandat och de deltar inte i några regeringsförhandlingar. Då får man välja mellan att släppa fram de blåbruna eller samarbeta med de rödgröna. Fram till dess kommer vi andra att få stå ut med centerpartiets låtsaskompis.