”Detta var ett misstag av gigantiska mått. Det kommer att drabba mängder av arbetare under lång tid…Har aldrig varit så besviken på LO och mitt förbund (HRF) som nu!”

Det är en av de många kritiska kommentarerna på Arbetets Facebooksida efter LO-styrelsens las-besked.

Styrelsen vill att LO ställer sig bakom las-uppgörelsen, något LO:s representantskap ska besluta om nu på onsdag.

Städare: ”Jättedåligt avtal”

Städaren Melinda Kandel är skyddsombud och Vänsterpartist i Norrköping. Hon blev ”jättejättebesviken” när beskedet kom, men samtidigt inte så förvånad. 

– Det här är ett jättedåligt avtal. Det kommer bli lättare att sparka folk. Jag hade någon liten förhoppning om att LO skulle stå på sig och stå upp för sina medlemmar. 

– Från LO centralt men ännu mer från Kommunal pumpar de verkligen ut talepunkter på sociala medier om hur fantastiskt det här är och att det nu kommer bli tryggare att vara anställd. Det är så falskt. 

LO menar att omställningen för alla medlemmar blir bättre, alltså hjälpen att komma vidare i arbetslivet om man blir av med jobbet. Vad säger du om det? 
– Ska man få sparken är det väl bra att kunna ställa om. Men det räcker inte, det räcker verkligen inte och det kompenserar inte för det man har behövt offra.

Torbjörn Johansson

En ny arbetsrätt

LO:s Torbjörn Johansson om las-giren: ”Inget vi lätt sprungit in i”

Arbetsrätt

”Blir lättare att sparka folk”

Melinda Kandel är kritisk till den räntehöjning av CSN:s studielån som nu utreds. Genom en räntehöjning vill regeringen finansiera det föreslagna omställningsstudiestödet som är en del av las-uppgörelsen.

– Då har man inte alls underlättat för studenter och för utbildning om man samtidigt höjer räntan och på så vis gör det svårare att kunna studera.

Du jobbar som städare. Hur kan las-uppgörelsen påverka dig? 
– Jag hoppas att det inte skulle påverka mig så mycket. Men rent generellt i vår bransch så blir det lättare att sparka folk. Och vilka vill man ha bort? Jo, de som säger ifrån och de som jobbar för långsamt. Till exempel fackliga och äldre.

Melinda Kandels förbund, Fastighets, var ett av de förbund som sa nej på LO-styrelsens möte. Men det rörde LO:s inställning. Förbundet har ännu inte bestämt sig för om man ska skriva under avtalet

”Jag tar fajten 24/7”

En annan kritiker är Freddy Welle, som kör lastbil i Göteborg. Han är ordförande i åkerisektionen i Transport avdelning 3. 

– Ska jag prata ren svenska eller som en chaufför? Jag är heligt förbannad!

Transport var ett av de fyra förbund som röstade nej i LO-styrelsen och förbundet planerar att hålla fast vid sitt beslut. Med sina 67 år har Freddy Welle många mil bakom ratten. Han säger att han höjer rösten för kollegor och arbetare överlag.

– Det handlar om dem. Jag tar fajten 24/7. Las är den absolut sista livlinan vi arbetare har. Ändras las så här så hamnar vi i underläge. 

Freddy Welle vänder sig mot LO:s argument att medlemmarna i LO-förbunden nu får en bättre omställning. 

– De vill att vi ska tappa tryggheten i arbetslivet och i stället få det tryggare när vi förlorat våra jobb. Det där köper inte jag. Jag är en sådan riktigt stolt transportarbetare och vi kommer inte acceptera detta. 

Men kan du förstå LO på något plan? 
– Nej. Det är så många som är så förbannade och som tycker att LO sålt deras rättigheter.