Ebba Busch är partiledaren som inte spelar på samma spelplan som andra politiker. Inte bara det att hon på Kristdemokraternas riksting höll sitt stora tal som partiordförande – flera timmar hon i praktiken blev omvald.

Hon är också partiledaren som nyligen erkänt grov förtal och sedan dess finns i belastningsregistret. Och processen kring hennes uppmärksammade husköp tar aldrig slut.

Hur många andra partier hade accepterat något sådant? Att en privat rättstvist så uppenbart får påverka och överskugga partiets bästa. Att medias skriverier om KD inte främst handlar om partiets politik eftersom allt ljus hamnar på turerna i Ebba Buschs husaffär.

Väljarna är missnöjda med KD

Och väljarna verkar inte vara nöjda. I senaste opinionsmätningen ligger partiet och väger på fyra procent. Ett fall från 12 procent i april 2019.

Något annat som knappast någon annan partiledare hade kommit undan med är det som Ebba Busch försöker hamra in som sin och partiets kärnfråga: att vårdköerna måste kortas.

För medan andra politiker måste hålla sig till sanningen i vem som har ansvar för vad när de beskriver politiska lösningar, hittar Busch på en egen verklighet.

Så medan KD är med och styr i 13 av 21 svenska regioner – som region Stockholm där 171 000 invånare just nu står i kö till operation eller viktig behandling – låtsas Ebba Busch att allt är Socialdemokraternas och Magdalena Anderssons fel.

Ja, hon sa det i fredagens livesända tal.

Ebba Busch måste ta ansvar

Men logiken haltar, något som borde bekomma KD-ledaren. För i samma andetag som vårdköerna förklaras vara regeringens ansvar, vill hon ta bort regionerna.

Utan att säga det rätt ut underkänner hon alltså de lokala kristdemokratiska politikernas kompetens, men i ett snurrigt resonemang som gör att kängan ändå inte når fram till dem. 

Enklast är så klart att skylla på regeringen, särskilt nu när valåret närmar sig. Men Ebba Buschs förenklande och hycklande retorik om var ansvaret ligger för den nedmonterade välfärden, den som blev så uppenbar under pandemin, måste ifrågasättas. 

Måste synliggöras.

Ansvaret ska läggas där det hör hemma. Korta gärna vårdköerna, och gör gärna välfärden bättre. Men låtsas inte att KD saknar ansvar och lägg inte skulden på någon annan som inte har makten.

Och framför allt – Ebba Busch borde inse att det straffar sig att tro att väljarna är så lättlurade.