När militären avsatte utbildningsministern organiserade lärarna i Sudan en strejk utanför utbildningsdepartementet i Sudans huvudstad Khartoum.

Demonstrationen besvarades med tårgas av säkerhetsstyrkorna som grep 87 demonstranter, uppger nyhetsbyrån AFP. Under tumultet byggdes barrikader och bildäck brann. Flera av de gripna misshandlades. Lärare uppges ha demonstrerat även i andra städer, såsom  Omdurman och Wad Madani.

– Lärarna har blivit allt aktivare i demonstrationerna, men det är flera yrkesgrupper som protesterar. Ingenjörer, läkare och banktjänstemän är några exempel, säger Saif Omar som kommer från Sudan och tidigare jobbade för den fackliga biståndsorganisationen Union to Union men nu är anställd av Vi-skogen. 

Oroligt på gatorna

Det var den 25 oktober som militären tog makten i Sudan.

Premiärminister Abdalla Hamdok och flera ministrar sattes i husarrest samtidigt som företrädare för civilsamhället greps. Militärens övertagande är ett bakslag för demokratirörelsen och den oberoende fackliga paraplyorganisationen SPA som 2019 ledde kampen för avsätta den förra diktatorn Omar al-Bashir.

Sedan dess har läget varit mycket spänt på gatorna. Internationella medier rapporterar att 15 personer har dött och hundratals skadats i sammandrabbningar som uppstått mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Men uppgifterna om vad som händer i landet är osäkra.  

– Internet har varit avstängt sedan militären tog över den 25 oktober. Det gör att det är svårt att få information från Sudan och att det sprids många rykten via sociala medier, säger Saif Omar. 

Den senaste tiden har dock resandet inom landet ökat och viss information har börjat sippra ut. 

– Just nu pågår det en intensiv planering för en ny stor demonstration den 13 november, både i Sudan och på flera andra ställen i världen, säger Saif Omar som trots internetavstängningen har lyckats få kontakt med sina källor i landet. 

Protesterna arrangeras av demokratirörelsen och SPA, som organiserar bland annat lärare, journalister och läkare. Kravet är att den tidigare regeringen återinstalleras. 

Sudan

Landet har nästan 43 miljoner invånare och skapades under den brittiska kolonialtiden utan att ta någon hänsyn till etniska eller religiösa skillnader.

1956 blev Sudan ett självständigt land och efter det följde ett femtioårigt inbördeskrig. Ett fredsavtal slöts 2005 och varefter det oberoende Sydsudan bildades.

I Sudan tog diktatorn Omar al-Bashir över. Efter folkliga protester, som bland annat organiserade av den fackliga paraplyorganisationen SPA, tillträdde 2019 en bräcklig demokratisk övergångsregering. För två veckor sedan avsattes denna regering av militären.

Sudan anses fortfarande vara ett av de svåraste länderna i världen att bedriva facklig verksamhet i. Lönerna i Sudan bedöms vara bland de lägsta i världen. Barnarbete är vanligt.

Källor: UI/Landguiden, Union to Union