I dag publicerar ETC en mycket intressant granskning av säkerhetsbolaget Avarn. Bolaget har hamnat i hetluften sedan Expo och Svenska Dagbladet avslöjade att två personer anställdes vid SD:s riksdagskansli trots att de samtidigt var aktiva i vit makt-miljön. I ett av fallen anlitades Avarn av partiet för en säkerhetsprövning innan tjänstemannen anställdes. Men utredaren missade de högerextrema kopplingarna.

Avarn hade också SD-partiledningens uppdrag att utreda om SD-toppen Jörgen Fogelklou låg bakom ett grovt antisemitiskt konto på nätforumet Flashback. De fann att kopplingen inte gick att fastställa.

ETC visar att Avarn har en del intressanta kopplingar till SD. 35 Avarn-anställda ställde upp som politiker vid det senaste valet och av dem var 14 Sverigedemokrater. En säkerhetsskyddschef på Avarn anlitades under flera år som konsult av partiledningen. Han hade ett eget kontor i SD:s riksdagskansli, passerkort till riksdagshuset och har talat på partikonferenser. Dessutom har ETC funnit flera Avarn-anställda som helt öppet delar nazistpropaganda och bilder på sig själva där de poserar med automatvapen.

Ska skydda statsministern

Uppseendeväckande, för att uttrycka sig försiktigt. Än mer uppseendeväckande blir det när det visar sig att Avarn från och med måndag och sju år framåt ska vakta Regeringskansliets lokaler.

Avarn är naturligtvis inte det första privata säkerhetsbolaget som har det uppdraget. Sedan statliga ABAB under 1980-talet blev av med sitt monopol på bevakningsuppdrag och sedan såldes ut eftersom de inte ansågs syssla med statlig kärnverksamhet har flera säkerhetsbolag vaktat Regeringskansliet, senast Securitas.

Men ETC:s granskning gör att man måste fråga sig om detta är rimligt. Bör inte staten ha i uppdrag att vakta staten? Granskningen sätter också fingret på det problematiska i den pågående privatiseringen av säkerheten.

Rusta upp polisen

Trots att vi betalar skatt för att polis och försvar ska garantera vår trygghet är vi – från privatpersoner och mediebolag till regeringskansli – allt mer hänvisade till privata bolag. På riksdagens bord ligger till och med förslag om att man ska få göra skatteavdrag för att anlita vaktbolag. Signalen är tydlig: Staten varken kan eller vill garantera vår trygghet. Det är upp till var och en att – via sitt skattekonto – se efter sin egen säkerhet.

Erfarenheterna av att ha fullständig valfrihet när det kommer till att välja elbolag, doktor och skola är inte odelat bra. Nu ska vi välja polis också.

Så här kan vi inte ha det. Rusta upp polisen och låt dem ha hand om sköta statens kärnuppdrag. Förstatliga vaktbolagen som har i uppdrag att skydda statsledningen och dess lokaler.