Vaccinmotstånadare drabbar samman med polis i Rom den 9 oktober. Under protesterna angreps ett fackligt huvudkontor.

Rökbomber och tillhyggen användes då italienska fascister genomförde samordnade attacker mot bland annat den italienska centralorganisationen CGIL:s huvudkontor i Rom.

Sammandrabbningarna blev våldsamma. 

Polisen satte in tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som samlats under lördagen för att protestera mot att Italien inför ett vaccinpass.

”En fascistisk attack”

En grupp demonstranter försökte sig även ta sig in i premiärminister Mario Draghis kontor samt en akutmottagning på sjukhuset Policlinico Umberto där vårdpersonalen var tvungna att barrikadera sig för att skydda sig.

Enligt tidningen Politico skadades 38 poliser under helgens oroligheter där tolv personer greps. Lokal media har även rapporterat att tre sjuksköterskor skadats.

– Angreppet på vårt nationella huvudkontor är en ren fascistisk handling och en attack mot demokratin och arbetslivet. Ingen ska tro att det är möjligt att återinföra fascismen i vårt land, kommenterade CGIL:s generalsekreterare Maurizio Landini strax efter attacken. 

Efter attacken var CGIL:s huvudkontor vandaliserat.

Den fackliga centralorganisationen har sagt ja till regeringens förslag om att från och med den 15 oktober införa ett vaccinpass, ett så kallat grönt pass. De anställda som inte kan uppvisa ett vaccinpass kan stängas av utan lön från sina jobb, arbetsgivaren har dock inte rätt att säga upp dem. 

Kring 80 procent av befolkningen över tolv år i Italien är i dag vaccinerade och en majoritet i landet stödjer vaccinpasset.

Samtidigt växer motsättningarna.

Lokal media rapporterar att kring 10 000 samlades i centrala Rom för att protestera mot vad de anser vara lagar som beskär deras rättigheter att inte vaccinera sig. En del av demonstranterna tillhörde det högextrema partiet Forza Nuova som strävar efter att skapa ett fascistiskt Europa. 

I samband med attacken greps två ledare för partiet och nu kräver allt fler italienska politiker att Forza Nuova ska förbjudas.

Attacken uppmärksammas internationellt

Attacken mot det fackliga huvudkontoret har väckt internationell uppmärksamhet.

Det globala bygg- och träfacket BWI fördömer attacken och skriver i ett pressmeddelande att ”där fascismen lyckats ta makten har mänskliga- och fackliga rättigheter inskränkts och det har lett till krig, död och förstörelse”. 

Europafacket ETUC:s generalsekreterare Luca Visentini skriver att det inte är någon slump att fascister och vaccinmotståndare attackerar fackliga organisationer som jobbar för demokratiska rättigheter.  

Deras utspel kommer samtidigt som trenden är att den demokratiska utvecklingen går bakåt i flera länder. Det svenska institutet V-Dem på Göteborgs universitet mäter den globala demokratiska utvecklingen.

I deras senaste rapport bedömer de att 2020 så levde 68 procent av världens medborgare i vad som kan betecknas som länder där de demokratiska rättigheterna är starkt beskärda. 2010 var motsvarande siffra 48 procent av världens befolkning.

De senaste tio åren har antalet fullvärdiga demokratier också sjunkit, från 41 länder till 32. Det finns flera förklaringar till utvecklingen men V-Dem konstaterar att många länder använt pandemin som ett verktyg för att minska de demokratiska utrymmet. 

Fascismen i Italien

Den fackliga centralorganisationen CGIL är, efter tyska centralorganisationen DGB, störst i Europa och organiserar förbund som tillsammans har 5,5 miljoner medlemmar. 

CGIL skapades 1944 då kristdemokratiska, socialistiska och kommunistiska fackförbund slog sig samman. Facket har sedan dess aktivt tagit ställning mot fascism.

Fascismen etablerade sig i Italien 1919 då Benito Mussolini bildade den första fascistiska föreningen med veteraner från första världskriget. De ville nationalisera ekonomin, skapa kooperationer men talade även om vikten av fackföreningar som en metod för att nå sitt mål. De gav sig dock på fackföreningar som försvarade demokratin och organiserade sig för att också stoppa liberalism/kapitalism, socialism, kvinnorörelser och de som strävade efter ett demokratiskt samhälle. 

Det italienska fascistpartiet segrade i valet 1924. Styrelseskicket avskaffades då andra världskriget avslutades 1945. Efter fascismens fall var de politiska motsättningarna stora. Landets kommunistiska partisanerna inledde ”den röda terrorn” där 20 000 fascister, eller misstänkta fascister, mördades.

Källor: CGIL, Wikipedia, Utrikespolitiska institutet