En medlem i metallfacket Numsa fick på onsdagen icke livshotande skador när en privat säkerhetsvakt öppnade eld i samband med en facklig protest i utkanten av Johannesburg.

– Polisen kan bekräfta att en person sköts och skadades av säkerhetsvakten i norra Boksburg, säger Kay Makhubele, talesperson för polisen i provinsen Gauteng, enligt nyhetssajten IOL.

Uppgifterna om händelsen går isär. Vissa medier uppger att strejkande vandaliserade butiker, varpå säkerhetsvakterna ingrep, och att Numsamedlemmar nu misstänks för mordförsök.

Andra hävdar att det är säkerhetsvakten som utreds för mordförsök medan de strejkande misstänks för skadegörelse.

– Polisen använde gummikulor för att skingra gruppen och säkerhetsvakterna och personen i Numsa-tröja fördes till sjukhus, säger talespersonen Makhubele.

Polisen: Strejkande attackerade anställda

I Johannesburgförorten Booysens tog sig strejkande in i en fabrik och attackerade anställda, uppger polisen enligt Eyewitness News

En lastbilschaufför ska också ha attackerats i samband med en varuleverans till ett industriområde i Boksburg. Till nyhetssajten Sowetan Live säger chauffören att han inte kände till att strejken pågick och chockades när fackmedlemmar slet ut honom ur förarhytten. Han ska ha skadat ena höften och fördes till sjukhus sedan de strejkande ringt ambulans. 

– Jag hörde en av dem säga att de skulle låta mig vara och de slutade, men de fortsatte att slå sönder lastbilen, säger han till nyhetssajten.

– Om inte deras ledare hade ingripit kunde jag ha dött.

Sargad ekonomi i Sydafrika

Strejken inleddes i tisdags och ska enligt Numsa fortgå tills facket fått igenom sina krav. Tiotusentals metallarbetare runt om i landet har lagt ned arbetet och tonläget har även med sydafrikanska mått mätt varit högt. 

– Inga svartfötter ska få arbeta, sade Numsas generalsekreterare Irvin Jim i anslutning till att konflikten bröt ut, rapporterar Sowetan Live. 

Pandemin har slagit hårt mot en redan sargad ekonomi och enligt Numsa är medlemmarnas ekonomiska situation desperat. Facket hade krävt löneökningar på 8 procent. När motparten bara erbjöd drygt hälften av det havererade förhandlingarna. 

– Arbetsgivarna kan inte erbjuda oss 4,4 procent när vi inte fick någonting i fjol på grund av coronapandemin, säger en av de strejkande till det globala facket IndustriAll, där Numsa är en av medlemsorganisationerna.

Numsa

Metallförbundet Numsa är med drygt 300 000 organiserade Sydafrikas största fackförbund. 

Numsa var tidigare en del av centralorganisationen Cosatu, som står regerande ANC nära, men uteslöts 2014 efter en konflikt. 

Numsa anslöt i stället till den mindre och mer radikala centralorganisationen Saftu. 

2018 bildade Numsa ett ”marxistiskt-leniniskt parti vars mål är att krossa ett brutalt kapitalistiskt system”.

Valet 2019 blev emellertid ett fiasko då partiet SWRP enbart lyckades samla 24 000 röster, motsvarande 0,14 procent av väljarstödet.