Smittspridningen på Stockholms äldreboenden har ökat till den högsta nivån sedan i februari. Dödstalen är mycket låga, men sjukdomsutbrotten många.

Mycket tyder på att Stockholms län har landets sämsta vaccintäckning mot covid-19. Bara 53 procent av hemtjänstpersonalen och 64 av personalen på huvudstadens äldreboenden är fullvaccinerade. Detta kunde Svenska Dagbladet berätta i helgen.

Det är inte utan att man känner en viss oro inför hur hösten och vintern ska bli under sådana förutsättningar. Och inte blir oron mindre när regeringen senare i veckan passar på att återinföra karensdagen i sjukförsäkringen.

Sjuka ska arbeta

Det ser ut som en tanke. Att tillfälligt avskaffa självrisken i sjukförsäkringen var en de första politiska åtgärderna mot pandemin. Smittan skulle stoppas genom att vi höll avstånd och höll oss hemma vid minsta symtom. Då kunde man inte ha en ordning när människor straffades ekonomiskt om de betedde sig så.

Men på onsdag ryker de flesta covidrestriktionerna och på fredag begravs alltså en av de finaste insatserna mot smittspridningen.

Man får gissa att Ulf Kristersson är glad och nöjd. För bara något år sedan ville han införa ytterligare en karensdag. Han tror att karensdagar, precis som stupstockar i sjukförsäkringen och riktigt låga ersättningar från a-kassan, gör att folk tar sig i kragen och jobbar mer.

Det brukar inte socialdemokrater anse och därför blir återinförandet av karensdagen så svårbegriplig. Argumenten från 2020 står sig ju än.

Hur många kommer dö?

Vi vill inte att människor ska tvingas att gå till jobbet därför att det blir för dyrt att vara hemma sjuk. Vi vill inte att andra ska smittas och vi vet att vårdpersonal, arbetare i industrin eller personal i handeln drabbas hårdast av karendagen.

Även om pandemin snart är ett minne blott så vet vi hur ödesdigert det kan vara att gå till jobbet och sprida smittor bland kollegor eller andra människor man möter i sitt arbete. Vi borde också inse att en mild infektion kan vara förödande för gamla, sjuka och folk i riskgrupp.

Hur många liv i nästa influensa- eller vinterkräksjukesäsong kan regeringen rädda om de avskaffar karensavdraget? Det är faktiskt vad frågan kokar ned till.