En generös socialförsäkringen räddar liv.

Ungefär så kan man väl summera slutsatserna i den rapport som Försäkringskassan presenterade i går.

Myndigheten menar att den förändring som gjordes i karensavdraget i fjol – så att låg- och medelinkomsttagare inte drabbas så hårt ekonomiskt när de stannar hemma från jobbet med covidsymtom – har fungerat.

Smittspridningen minskade.

Ja, tacka för det. Karensavdraget och dess föregångare karensdagen finns för att disciplinera människor så att de inte stannar hemma för en rinnande näsa eller lite halsont.

Och avdraget bidrar naturligtvis till att över två miljoner anställda minst två gånger om året går till jobbet sjuka.

Denna så kallade sjuknärvaro är särskilt vanlig bland deltidsarbetande, bland byggjobbare, restauranganställda, lagerarbetare, vårdpersonal, förskollärare och andra yrken som inte kan trixa sig runt karensavdrag genom flextider eller löften om att ”jobba hemma”.

Men sjuknärvaron är inte bara en ekonomisk fråga. En undersökning från Arbetsmiljöverket visar att den vanligaste anledningen för de flesta att gå till jobbet sjuka är för att de inte vill belasta sina arbetskamrater i onödan.

Bland kvinnor i arbetaryrken är det fler än hälften som förklarar sin sjuknärvaro på det sättet.

Solidaritet mellan arbetskamrater håller i gång verksamheten på kort sikt men den kroniska underbemanningen i inte minst välfärden bär en stor skuld till att smittsamma sjukdomar tillåts spridas.

De arbetsgivare och politiker som pressar upp arbetstempot och predikar ”effektiviseringar” har en del på sitt samvete.

Karolinska Institutet har visat hur personer som upprepade gånger går till jobbet trots att de borde sjukskriva sig löper ökad risk för framtida dålig hälsa och sjukskrivning.

Annan forskning visar att det kan leda till förtidspensionering.

För en socialdemokrati som fortsätter att ha problem med LO-medlemmarna finns det en del att ta i här. Att avskaffa karensavdraget och se till att fler anställs i skola, vård och omsorg är politik på arbetarklassens sida.

Men saken är större än så.

Om nu en lite drägligare socialförsäkring minskade coronasmittspridningen så gäller det samma rimligen även när andra virus som också tar liv sprids.

Hur många liv i nästa influensasäsong vill Stefan Löfven, Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson rädda?