Coronapandemin har krossat många jobbdrömmar. Och för många har tiden utan jobb blivit längre än vad man kunnat föreställa sig. Långtidsarbetslösheten skenar.

De senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visar att nära hälften av de drygt 400 000 arbetslösa har varit det längre än tolv månader. 

Myndigheten som skulle ha tagit emot alla tusentals som slag i slag förlorade jobbet när pandemin greppade världen var synnerligen dåligt rustad.

Arbetsförmedlingen var mitt uppe i den reform som januariavtalet medfört och Centerpartiet drivit fram.

Viktig kompetens hade redan lämnat det sjunkande skeppet. De som var kvar hade i och med reformen begränsade valmöjligheter för vilken hjälp de kunde ge de arbetslösa. 

Arbetslösa får betala priset

Priset för det får nu betalas av de som är långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlare larmar till Arbetet om att arbetslösa fastnar i ett lönlöst ekorrhjul av insatser som inte leder framåt.

En 60-årig man har tvingats att i 39 månader vara i den insats som heter stöd- och matchning. En kvinna i 40-årsåldern har under tre års tid deltagit i insatser i omgångar.

Risken att de drabbas av nya meningslösa aktiviteter och bristfälliga anordnare är överhängande och det hela blir inte bättre av att reformen drivs igenom under tidspress

Yonna Waltersson

Fler än var fjärde arbetslös som deltar i stöd och matchning har redan gjort det tidigare, enligt interna uppgifter som Arbetet fått ta del av. 

”Vissa nästan kräks på det. De säger att de inte orkar längre”. Så beskriver en arbetsförmedlare som vill vara anonym reaktionen från arbetslösa som tvingas inse att de ska trampa ännu ett varv i den insats som inte gett något. Men något val har de inte. Vägrar de blir de av med ersättningen. 

Risk för meningslösa aktiviteter

Att stöd och matchning är på väg att omvandlas till något som heter ”Kundval rusta och matcha” är föga upplyftande för de långtidsarbetslösa.

Risken att de drabbas av nya meningslösa aktiviteter och bristfälliga anordnare är överhängande och det hela blir inte bättre av att reformen drivs igenom under tidspress. 

Regeringen borde ha dragit i nödbromsen för länge sen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) måste snarast kliva fram och visa att regeringen tänker ta ansvar för de långtidsarbetslösa.

Centerns ideologiska skygglappar kan inte få fortsätta sabotera för de som letar jobb.