I skånska Östra Göinge har det moderata kommunalrådet Patric Åberg tröttnat på att staten först stängt Arbetsförmedlingens lokala kontor och sedan inte ger tydligt besked om kommuner i stället kan agera arbetsförmedlare.

Vilket har fått kommunen att öppna egen arbetsförmedling. 

– Staten har abdikerat. säger han.

Patric Åberg säger att det inte spelar någon roll om kommunen får eller inte får göra det. För ingen annan gör det.

Tillsammans med C-styrda Hultsfred och S-ledda Ånge lobbar de tre nu ihop för att kommuner ska få sköta arbetsförmedlingen.

Är det tydligt att ni inte får sköta matchningen?
– Ja, vi ska inte göra det. Vi ska ju jobba med försörjningsstöd, men Arbetsförmedlingen gör ju inte det de ska. Då får vi göra det.

Om ni redan gör det, vad saknas. Ersättningen från staten?
– Ja, vi gör det utan att få betalt. Kommuner lägger flera miljoner på det här redan i dag, fast det inte ingår i det kommunala uppdraget. Men vi tvingas göra det, framför allt för att vi haft betydligt högre kostnader för försörjningsstöd annars. 

Privata företag

Den del av januaripartiernas punkt om att göra om Arbetsförmedlingen, som går under namnet ”Kundval rusta och matcha” (Krom), där privata företag ska sköta just arbetsförmedlingen i kommunerna är införd i Östra Göinge.

 – Vi kan samverka med dem, komplettera snarare än konkurrera. Men kommer det en lagstiftning om att vi inte får konkurrera med privata aktörer, då får vi inte bedriva verksamheten.

Vad gör ni bättre?
– Vi jobbar ju med alla, inte bara den som Arbetsförmedlingen beslutar behöver en insats.

I en artikel i Dagens Samhälle sa du att privata matchare främst vill tjäna pengar. 
– Jag förstår att det är roligt när en moderat säger så, men det tog för stort utrymme. Vårt incitament är inte att tjäna pengar, utan att människor inte ska fastna i utanförskap och försörjningsstöd. Det bryr sig inte en företagare om, det är inte företagslogiken.