Sharon Graham seger kom som en överraskning för många. Hon fick knappt 38 procent av rösterna och vann valet som generalsekretare i kamp med två andra kandidater.

Hon är 52 år och vann med parollen, ”Vi har satsat på Labour – och det misslyckades.” Det är det här som har fått de brittiska Labourpartiet att fundera över hur mycket stöd de kan räkna med att få från förbundet i framtiden.

Valet av Unites nya ordförande kan få politiska konsekvenser. Förbundet, som har 1,3 miljoner medlemmar, har sedan länge starka band till socialdemokratiska Labour.

Avstånd eller närmanden?

Brittiska medier beskriver henne som en vänsterkandidat som fått makten i en tid då Labours nya ledare Keir Starmers försöker att hitta nya mittenväljare.

– Vi försöker fortfarande förstå vem tusan hon är och vad hon kommer att innebära för oss. Vi får se om hon kommer att leva efter sin paroll om att ta avstånd från partiet, säger en äldre Labourmedlem till Financial Times.

Andra socialdemokrater, som tidningen The Guardian varit i kontakt med, beskriver det som att det kan bli en tillbakagång ”som det var under Ron Todds” dagar.

Ron Todd var generalsekreterare för brittiska transportarbetarförbundet TGWU mellan 1985 och 1992. Banden till Labour fanns under hans tid men facket höll då avstånd till partiet utan att lägga sig i partipolitiken särskilt mycket.

Sharon Graham har dock tidigare visat intresse för partipolitik och stödde Labours tidigare partiledare Jeremy Corbyn som förde partiet vänsterut. Hon har också flera gånger varnat för riskerna att gå för långt åt höger. Tidningar som The Morningstar hävdar att hon kommer att föra förbundet åt ett militant vänsterhåll.

Men den bilden är långt ifrån entydig. Vissa ledande företrädare i Labour tror att valet av Sharon Graham istället kan leda till en bättre relation mellan partiet och facket.

– Allting är bättre än de psykodrama vi upplevt under Len, säger en partikälla till The Guardian och syftar då på den färgstarka Len McCluskey som nu lämnar sin post som generalsekreterare.

Symbolisk betydelse

Valet av Sharon Graham kan också få en annan betydelse. Det är första gången en kvinna tar över Unite, vilket kan får ett starkt symbolvärde.

Det senaste året har det förts en diskussion om utbredd sexism inom de brittiska facken.

I en rapport från förra året så pekades industrifacket GMB, som har 600 000 medlemmar, ut som ett näste för sexism. Kvinnors insatser i förbundet ska, enligt rapporten, ha nedvärderats. Mobbing, sexuella trakasserier och glastak ska ha förekommit i förbundet där de främsta fackliga ledarna var män. Situationen inom GMB kom att debatteras bland flera brittiska fack.

Brittiska TUC, motsvarande LO, välkomnar att Sharon Graham tagit över Unite.

– Kvinnorna utgör en majoritet av medlemmarna i de brittiska fackförbunden och det ska även synas i vilka som ledar facken, säger Paul Nowak, som är vice generalsekreterare i TUC som också leds av en kvinna, Frances O´Grady.

Sharon Graham

Hon är född och uppväxt i London. Nu tar hon som 52-åring över Unite som med sina 1,3 miljoner medlemmar är Storbritanniens näst största fackförbund. När hon var 16-år började hon jobba som servitör och som 17-åring var hon med och organiserade sin första arbetsplatskonflikt.

Sharon Graham har länge jobbat som medlemsorganisatör och har sagt att hon vill förändra organiseringen och allt mer utgå ifrån engagemang på arbetsplatserna.