Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Storbritannien har sakta börjat öppna sitt arbetsliv igen efter en hård karantän. Samtidigt presenteras statistik från brittiska motsvarigheten till SCB, Office for National Statistics, som visar att det är stora skillnader i dödstalen mellan olika yrkesgrupper. 

Det är fyra gånger mer sannolikt att en man som har ett låglönejobb avlider av viruset än att en manlig tjänsteman gör det. En kvinnlig vårdare löper dubbelt så stor risk att dö jämfört med en kvinna som har ett jobb inom tjänstesektorn.

Enligt statistikmyndigheten så är dödstalen för arbetarmän 21,4 av 100 000, jämfört med 5,6 för tjänstemän, skriver The Guardian. 

Tidningen hänvisar till siffror som har analyserat dödstalen i England och Wales under april.

Slutsatsen är bland annat att dödligheten hos säkerhetsvakter, byggjobbare, taxichaufförer, städare, kockar, vårdare och maskinoperatörer är betydligt högre än hos högavlönade tjänstemän. 

– Det är skrämmande. Om du är lågavlönad och jobbar under covid-19 krisen så löper du större risk att dö. Ministrarna måste nu gå tillbaka till sitt jobb med att ta fram nya säkerhetsrekommendationer så att arbetat kan bli säkrare, säger John Phillips, tillförordnad generalsekreterare för det stora industrifacket GMB, till The Guardian.

Flera brittiska fackföreningar hotar med att uppmana sina medlemmar att stanna hemma från jobbet om arbetsgivaren inte kan garantera att anställda inte smittas. De har även kritiserat regeringen för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att skydda anställda. 

Säkerhetsvakter visade sig vara det jobb där flest råkade illa ut i Storbritannien.

Där ligger dödstalet på 45,7 per 100 000. Därefter kom taxi- och privatchaufförer (36,4) och bussförare (26,4), skriver The Guardian. Anställda inom handeln och industrin är också hårt drabbade med dödstal på 26,4 respektive 35,9.

– Bland människor i arbetsför ålder är covid-19 till stor del en yrkessjukdom, säger professor  Neil Pearce på London School of Hygiene & Tropical Medicine, till The Guardian.

Världsfacket Ituc har också påpekat att vissa yrkesgrupper drabbas värre än andra. De kräver att covid-19 klassas som en yrkessjukdom. 

Generalsekreteraren Sharan Burrow har i ett uttalande sagt att trots alla osäkerheter kring viruset så framgår det tydligt att många smittas via sin arbetsplats och att det inte räcker att med att bara hålla social distans. 

Genom att klassa covid-19 som en yrkessjukdom kan det, enligt Ituc, leda till att anställda får bättre skyddsutrustning och lättare omfattas av olika försäkringssystem.