Vem ska efterträda Stefan Löfven som partiledare och troligtvis också som statsminister? Det är frågan på allas läppar dagen efter avgångsbeskedet som Löfven gav under sitt sommartal i Åkersberga.

Kommunals ordförande Tobias Baudin fanns på plats och fick reda på nyheten precis före talet. 

– Jag är ändå förvånad. Men han har säkert rätt i att det är bäst för det socialdemokratiska partiet. Jag tror att historieböckerna kommer ha mycket gott att skriva om hans tid som statsminister, säger han. 

Han nämner kriserna: Flyktingkrisen, pandemin och terrorattacken på Drottninggatan. Och att han tog sig tillbaka efter att ha blivit bortröstad i riksdagen i somras.

Öppen process

Men vem som ska ta över nu vill han inte spekulera i. På frågan om han vill se en öppen process kring valet av partiledare säger han: 

– Vi överlåter det helt och hållet till partiet att bestämma. Vi vet att valberedningen är i gång så de får presentera sina förslag och sen får partiet hantera det på det sätt som de finner mest lämpligt. 

Tycker du att nästa partiledare bör vara en kvinna?
– Jag har inga åsikter om nästa partiledare. Men det är klart att jag inte skulle vara ledsen om det äntligen kunde bli en kvinnlig statsminister i vårt land. Det vore på tiden. 

IF Metalls ordförande Marie Nilsson säger att hon hemskt gärna ser en kvinna på posten. 

– Jag tror att det hade varit väldigt bra. Men det viktigaste nu är att vi kommer överens och att partiet sluter upp kring en person.

Hårdhudad person

Därtill bör personen vara hårdhudad. Därför lär det, enligt henne, bli någon av de personer som just nu lyfts i medierna som möjliga efterträdare.

– Hela debattklimatet har utvecklats i en riktning som inte är så rolig. Jag tror man måste ha upplevt det litegrann. Jag tror det blir någon av de där personerna det pratas om, som har varit statsråd nu en tid. Du kan inte ta någon rookie som kommer utifrån, det är inte bra. 

Vill du se en öppen process kring vem som blir partiledare? 
– Det är svårt att säga. Jag tycker att vi har en ganska demokratisk och öppen process i partiet. Men det finns inte den kulturen i vårt parti där man kliver fram och säger ”Yes jag vill!” förrän man får frågan. Att bara ändra på det är svårt eftersom vi är så tyngda av traditionen. En något uppmjukad modell skulle jag inte säga nej till men jag tror att det är något som får göras på sikt. 

Styrelsemöte för LO

I dag har LO haft styrelsemöte, och förbunden har bland annat diskuterat beskedet från Stefan Löfven. 

– Vi kommer självklart att prata om vad LO:s förbund vill se för profil på en efterträdare. Det hade vi behövt börja prata om så småningom i alla fall, säger Marie Nilsson. 

Att det nu måste ske tidigare beskriver hon som lite omtumlande. Hon hade gissat på att Stefan Löfven skulle sitta kvar för att sen avgå strax efter valet. 

– Men jag förstår också. Man har många gånger funderat över hur länge man orkar och hur många kriser man kan hantera och reda ut. Det här ger också bättre förutsättningar för en ny ledare att komma in än om någon hade fått ta över efter ett val, oavsett valresultat. 

Nyliberal experimentlåda

Arbetet har även varit i kontakt med andra LO-förbund. Fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer konstaterar i ett skriftligt svar till Arbetet att det var förvånande att Stefan Löfven meddelade sin avgång. Hon vill inte spekulera kring vem som bör ta över.

På frågan om hon vill ha en öppen process kring valet av partiledare skriver hon: ”Jag tycker det är bra med öppna demokratiska processer” och svarar ”Självklart! Det är hög tid” på frågan om nästa partiledare bör vara en kvinna.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, vill inte spekulera i några namn eller huruvida processen att välja ny partiordförande borde vara mer öppen.

Samtidigt anser han att det kommer att ställas enorma krav på Löfvens efterträdare.

– Oavsett vem det är som ikläder sig rollen framöver har han eller hon ett jättearbete framför sig. Den här nyliberala experimentlådan och det här kompromissandet, det kommer inte att hålla över tid. Man kan ju inte sälja bort sin själ. Den enda vägen är att få till ett rejält reformpaket.

Svårtuggat januariavtal

För flera förbund skaver också det som skett under åren.

– Uppgörelserna som gjordes i januariavtalet har för oss varit väldigt svårtuggade. Och det är las som varit i fokus för oss. Det har inte på något vis varit bra för relationen mellan socialdemokratin och Transportarbetareförbundet. Och påverkar givetvis tilliten framåt, säger Tommy Wreeth, ordförande för förbundet.

Han säger att han gärna ser en kvinna, men rätt person går före. 

– Jag hoppas för det första att vi kan plocka fram en kravprofil inom LO, och sedan gärna även enas om ett namn.

Dags för en kvinna

Pappers ordförande Pontus Georgsson vill inte heller prata kandidater, ”politiken är viktigare än ledaren”, säger han.

Även han tycker det är dags för en kvinna. Och en tydlig ideologisk röst.

– Socialdemokraterna har inte kunnat visa vad man vill som parti. Kompromisserna kan inte vara målet, och lite så har det varit. Las är såklart ur ett fackföreningsperspektiv en besvikelse. Så jag hoppas man blir tydligare med att man vill ha ett mänskligare Sverige, när det gäller sjukförsäkring, pensioner och färre privatiseringar. Man måste få tag i berättelsen, vad vill och kan vi som parti göra?

Göra S mer ideologiskt tydligt

Jan Granvik, ordförande för Musikerna, säger att de inte hunnit göra någon analys efter beskedet.

Gabriella Lavecchia, ordförande för Seko, vill inte spekulera kring efterträdare.

”Men det är viktigt med en person som har förmågan att göra Socialdemokraterna mer ideologiskt tydligt, även om politik givetvis kräver kompromisser”, skriver hon i ett svar. 

HRF svarar att de avstår att kommentera i nuläget.