Med mindre än ett år kvar till valet kommer Socialdemokraterna att få en ny partiledare och därmed en ny statsministerkandidat.

Det meddelade Stefan Löfven när han idag sommartalade på LO:s kursgård Runö i Åkersberga.

– Jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningar som möjligt, underströk Stefan Löfven som suttit som partiledare sedan 2012.

Ny energi för S

Han förklarade att han är övertygad om att en ny partiledare ska ge Socialdemokraterna ny energi. Den socialdemokratiska partikongressen äger rum i Göteborg mellan den 3-7 november. Det innebär att partiet bara har drygt två månader att enas kring en kandidat.

Reaktionerna kom snabbt på sociala medier. Vice statsminister Per Bolund (MP) tackade på Twitter Stefan Löfven för ”starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete”.

Lööf tackar Löfven

Också samarbetspartnern och Centerledaren Annie Lööf tackade Stefan Löfven. På Twitter skriver hon: ”Din personlighet och ditt lyhörda ledarskap har varit avgörande för att vi haft ett bra och respektfullt samarbete”.

Även IF Metalls ordförande Marie Nilsson kommenterade på sociala medier: ”Löfvens arv är den offensiva industripolitiken. Han vet att industrin är fundamentet för vår välfärd och tog fram strategin för nyindustrialisering.” Marie Nilsson menar i sin tweet att den strategin innebär att Sverige kommer att vara världsledande i klimatomställningen.