En utredning som ska se över arbetsskadeförsäkringen ska tillsättas ”under hösten”. Det skriver Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S) pressekreterare Hanna Kretz i ett mejl till Arbetet.

Under 2019 granskade Arbetet hur antalet nybeviljade livräntor minskat kraftigt sedan förändringarna i sjukförsäkringen under Alliansens regeringsår.

I tisdags satte Vänsterpartiet ytterligare press på regeringen genom ett utskottsinitiativ i riksdagen där de krävde en utredning av skyddet för arbetsskadade.

– Arbetsskadeförsäkringen har urvattnats under så många år, sa riksdagsledamoten Ida Gabrielsson (V) då.

Nu bekräftar alltså regeringen att en utredning är på väg.

”Det är olyckligt att arbetsskadeförsäkringen har urholkats under en längre tid. Idag svarar den inte på ett bra sätt mot de risker som finns i arbetslivet. Regeringen har vidtagit åtgärder, men mer behövs. Arbetet kommer därför tas vidare och under hösten tillsätts en utredning för att se över arbetsskadeförsäkringen” , skriver Hanna Kretz i mejlet till Arbetet.

Vad är livränta?

Du kan få livränta från Försäkringskassan om dina möjligheter till inkomst har minskat på grund av skada eller sjukdom från arbetet. Livräntan kan ersätta inkomsten helt, komplettera till exempel sjukersättning eller ersätta för att lönen sänkts till exempel vid omskolning eller ändrade arbetsuppgifter. Men först måste man klara två prövningar:

1. Du ska visa att skadan påverkar arbetsförmågan minst ett år framåt i tiden och att din inkomst minskat med minst 1/15.

2. När punkt ett är uppfylld prövas om Försäkringskassan godtar besvären som arbetsskada, alltså om sambandet med jobbet är visat.

Ersättningens tak ligger på drygt 350 000 kronor per år. Den som har arbetat med kollektivavtal kan få ytterligare ersättning via AFA Försäkring.