Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Alma Barragán sköts till döds på öppen gata under tisdagseftermiddagen. Då hade hon varit ute och kampanjat som kandidat för borgmästarposten i Moroleón i delstaten Guanajuato.

Alma Barragán representerade partiet Medborgarrörelsen och hon var den tredje kandidaten för partiet som mördats de senaste två veckorna, rapporterar bland annat spanska tidningen El País.

6 juni går mexikanerna till vallokalerna för att välja guvernörer, borgmästare och politiker till kommunfullmäktige. Ungefär 20 000 politiska poster ska tillsättas för kommande år.

De få som vågar höja rösten menar att hot, kidnappningar och attacker tystar många politiska röster inför valet. Det i sin tur försvagar demokratin. Av de 88 politiker som hittills mördats i år har 34 varit kandidater till en post i något av lokalvalen.

Enligt landets åklagarmyndighet, Fiscalía General de la Republica (FGR) finns det minst 53 kriminella nätverk i landet. De försöker påverka lokalpolitiken så mycket de kan för att kunna verka så fritt som möjligt efter valet.

Enligt en källa till den amerikanska tidningen LA Times pågår det just nu utredningar gällande minst 370 politiker som ställer upp i lokalvalen. Politikerna uppges ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Även familjemedlemmar till politiker är extremt utsatta. Från årsskiftet till april mördades 28 släktingar till politiker som har för avsikt att ställa upp i lokalvalen, visar statistik från konsultbolaget Etellekt.

Totalt har närmare 12 000 mexikaner mist livet i dödsskjutningar i år.