I veckan släppte Human Rights Watch en rapport som blev en världsnyhet. Människorättsorganisationen anklagar Israel för apartheid i sin behandling av palestinier och arabminoriteter. Rapporten får stöd från Palestinas största centralorganisation PGFTU.

– Apartheid är tydlig mot palestinska arbetare i form av muren och hinder mellan städerna, säger Rana Shaheen som är ansvarig för internationella frågor.  

I Human Rights Watch rapport beskrivs just palestiniers rörelsefrihet som en inskränkning av mänskliga rättigheter.

– Det finns bussar som palestinska arbetare inte får gå ombord på. Eller så måste de vänta flera timmar vid vägkontroller. De får också utstå mycket rasism i israeliska bosättningar, fortsätter Rana Shaheen.

Israels största centralorganisation Histadrut avfärdar rapporten från Human Rights Watch.

– Vi kommer att fortsätta att kämpa för arbetarnas rättigheter och mot exploatering av arbetare oavsett religion, etnicitet eller kön, säger Avital Shapira-Shabirow, chef för Histadruts internationella sekretariat.

PGFTU uppger att relationen mellan dem och Histadrut i princip har upphört på grund av pandemin.

Histadrut å sin sida säger att de samarbetar för att ge palestinska arbetare kollektivavtal och yrkesutbildningar, att de tillsammans ser till så att palestinska byggnadsarbetare i Isarel får vaccin och att en regeringsreform gällande arbetstillstånd för palestinier drivs igenom på bästa sätt.