Om arbetsplatser kan genomföra vaccinering mot covid-19 tillsammans med företagshälsovården kan det förenkla för de som inte kan jobba hemma, menar Prevent.

Arbetsmiljöorganisationen tror även att det skulle minska trycket på vårdcentraler när massvaccineringen är inledd.

Nu har de tagit fram en vägledning tillsammans med Sveriges Företagshälsor om att hur vaccinering kan ske på ett säkert sätt.

– Syftet är att hjälpa verksamheter med förberedelserna så att vaccinationer på arbetsplatsen kan göras på ett tillgängligt och smittsäkert sätt, säger Lisa Markström, projektledare på Prevent i ett pressmeddelande.

I vägledningen finns en punktlista över vad som är bra att ha i beaktning inför vaccinering på arbetsplatsen. Det handlar om riskbedömningar, kommunikation med anställda, logistik, lokaler och utrustning.

Vägledningen innehåller också krav som behöver ställas på den leverantör som utför vaccineringen.

I ett pressmeddelande välkomnar LO, PTK och Svenskt Näringsliv, som tidigare förespråkat just vaccinering på arbetsplatsen, planen.

– Genom att möjliggöra vaccinering på arbetsplatser kan vi minska det mänskliga lidandet och snabbare få fart på företagande, jobb och ekonomi igen, säger Mattias Dahl, vice vd i Svenskt näringsliv i ett pressmeddelande.

– Målet är att det ska gå snabbt och effektivt att vaccinera många, när vaccinet väl finns tillgängligt. Istället för att flytta människor till vaccincentraler kan vi nu flytta vaccinationen till där människorna är, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp i ett pressmeddelande.