Det var i november förra året som flera arbetsmiljöbrister uppdagades på nätjätten Apoteas lager i Morgongåva.

Tidningen Dagens ETC var först med att rapportera om att många anställda upplevde sådant som stress, sexuella trakasserier och en hotfull ton i sms från vd:n Pär Svärdson. Därtill ska arbetsledare ha blockerat en dörr så att personal inte kunde lämna arbetsplatsen.

Arbetet pratade vid tiden för avslöjandena med Pär Svärdson, som inte delade bilden som gavs i granskningen. 

Efter rapporterna om missförhållanden kallade fackförbundet Unionen till förhandling med arbetsgivaren. 

Nu säger en anställd Unionenmedlem på Apotea till tidningen Kollega att de som jobbar där inte märkt av någon förbättring sedan rapporteringen om den dåliga arbetsmiljön började. 

– Vi får inte sitta ner när vi jobbar, trots att vi arbetar 12-timmarspass. Pär (Svärdson reds. anm.) vill ha koll på allt och ser om vi sätter oss ner och vilar, säger medlemmen till Kollega.

Vd:n Pär Svärdson svarar Kollega att kritiken inte nått honom.

Han säger att det är svårt att sitta ner när man plockar varor men att de har regelbundna raster för vila. Och att de jobbar med ett ambitiöst 116-punktsprogram med förbättringar. 

När Arbetet når Unionens ansvariga ombudsman Jörgen Gustavsson på Unionen Uppland berättar han att Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, inlett en granskning av Apoteas kameraövervakning av personalen. 

”Det framgår bland annat att det sker kontinuerlig bevakning med bildinspelning av era arbetstagare under arbetstid och att kamerorna även används för arbetsledning” står det i myndighetens beslut om granskningen, angående de uppgifter som framkommit i media. 

Det pågår också ytterligare förhandlingar, enligt Jörgen Gustavsson. Bland annat en som rör kameraövervakning.

– Vi och Sveriges Farmaceuter sitter och förhandlar med Apotea om skrivningar för att säkerställa att det inte används på ett felaktigt eller olagligt sätt. 

Unionen har även förhandlat färdigt om kollektiv bestraffning. Om någon kommit sent till en arbetsstation har samtliga anställda där fått byta arbetsuppgifter. 

– Det har upplevts som en bestraffning mot alla. Vi har sagt att man inte kan ha en organisation som upplevs så. Där har Apotea sagt att de har gjort förändringar. Företaget säger att de vill vara Sveriges bästa arbetsgivare. Vi får se hur långt de är beredda att gå för att upplevas som det. 

Medlemmen som tidningen Kollega pratat med säger att de anställda vill ha mer stöd från Unionen. 

– Det är klart att det kanske är saker som sker som vi inte vet om men det känns som att Unionen skiter i oss, vi kan inte se några förbättringar. Vi skulle vilja se en blockad eller liknande men även om Unionen har information om vår situation så upplever vi att de tassar på tå för arbetsgivaren. Hur länge då? Och på vems bekostnad? säger personen som vill vara anonym.

Jörgen Gustavsson säger att de har försökt att uppdatera sina medlemmar under processens gång. Men att det inte alltid går att säga allt medan förhandlingar pågår. 

– Det är en stor arbetsplats där det jobbar mycket folk och det är mycket rykten som går. 

Han tror att en lokal fackklubb skulle lösa en del av de utmaningar som finns med att hålla alla uppdaterade under pandemin. Inom kort ska Unionen ha möte på Apotea om att bilda en klubb. 

– Vi har flera medlemmar som är intresserade av att engagera sig. Vi hoppas att det ska vara klart innan månadsskiftet mars-april, säger Jörgen Gustavsson till Arbetet.