Var techjättarnas avstängning av Donald Trump ett tecken på att de fått för mycket makt och hotar demokratin? Den frågan har stötts och blötts de senaste veckorna. Nu har de sociala mediernas renande eld även nått ett vintergnistrande Sverige.

Först på tur var partiet för de som väljer mörkret på valdagen – Satanistiskt Initiativ. De meddelade idag att partiets Facebooksida med över 46 000 följare stängts av då den inte levde upp till plattformens standard.

Ett starkt underlag för fortsatt debatt om techjättarnas försök att utmana självaste djävulen.

”Godheten vann den här ronden”, konstaterar en följare på Twitter.

Arbetet Kultur tog ett samtal om demokrati, polarisering och yttrandefrihet med ett parti som ändå är rätt nöjda med att precis allt går åt helvete.

Vad orsakade avstängningen?
– Vi förutsätter att det är hela summan av vår politiska gärning som slutligen fick giftbägaren att rinna över. Facebook påstår gärna att dom är en familjevänlig sida trots att de genom åren varit en katalysator för konflikter världen över. Vilket också var anledningen till att vi valde att publicera oss på Facebook från första början. Men nu blev det livsbejakande trycket utifrån för hårt och de valde att stänga ner vår sida.

Vad innebär detta för Satanistiskt Initiativs digitaliseringspolitik?
– Den ligger fast och är i princip oförändrad. Vi ser stor möjligheter med digitaliseringen. Självradikalisering, algoritmer som levererar mer och mer undergångsvänligt innehåll och så vidare. Vi följer också noga utveckligen av autonoma stridsrobotar.

Har ni kontaktat digitaliseringsminister Anders Ygeman och hotar det här ett möjligt framtida regeringssamarbete?
– Vill Ygeman snacka är han välkommen att höra av sig. Våra tidigare trevare mot regeringen i allmänhet och SAP i synnerhet har inte bemötts öppet, så vi ser ingen förutsättning för regeringssamarbete i nuläget.

Bör man se detta som ett ingrepp på yttrande- eller religionsfriheten?
– Vi ser det som en attack mot oss som politiskt parti. Så i den meningen är det en inskränkning av det politiska samtalet. Men det är inte samma sak som att vi inte får tycka och tro på vad vi vill.

Är Facebooks tilltag ett hot mot demokratin?
– Hela Facebook, med eller utan vår närvaro, är ett hot mot demokratin. Något vi ser neutralt på. Demokratier eller icke-demokratier deltar alla villigt i den ständigt accelererande dansen mot vår snara undergång.

Polariseringen har varit i ropet på sistone. Hur ser ni på den?
– Polarisering i sig kan vara bra. Men vad som stör oss är att det är så låg nivå på vad folk grälar om. För oss är det dagliga så kallade samtalet helt frånkopplat de stora frågorna och saknar helt ett evighetsperspektiv. Var kommer du att hamna efter döden? Varför pratar vi inte om sådana saker?

Hur kommer ni agera?
– De senaste årens utveckling har lärt oss att vi inte behöver agera alls för att ändå få som vi vill. Vi ser inte att vi ska behöva göra något annorlunda den här gången.

Vad önskar ni, mest av allt, just nu?
– Att Ebba Busch erkänner att hon lånade den där dammsugaren av sin städhjälp.