KOMMENTAR. Det är det gamla vanliga rövargänget som samlas. ”#dammsugarupproret var nog inget energiminister Ygeman såg komma” skriver moderate riksdagsledamoten Jan Ericson.

”Starta ugnen och tvättmaskinen också” hojtar en helt vanlig idiot. ”Så härligt att äntligen göra upp med tyranniet” svarar en annan.

Ledarskribenten Sofia Nerbrandt på Kristianstadbladet försöker glatt lansera konceptet ”elskam”.

Anledningen till detta? SVT tipsar i ett inslag om att det kan vara värt att skippa tunga elförbrukare när elnätet är som mest belastat.

Vi är inne i en köldknäpp. Det ökar elförbrukningen. Man tvingas köpa in el från alternativa källor. 

SVT tipsar alltså om att det är en dålig idé energiförbrukningsmässigt att riva igång en dammsugare just då. För klimatets skull. Men kanske mest av allt för att du helt enkelt får en hög elräkning. 

Man får väl ge alla inblandade att inslagsreportern ser ut som något av en miljöpartist. Det kan också bara handla om en släng av coronafrisyr.

Vad är den rimliga responsen på den här samhällsinformationen tycker ni? 

Att dra igång precis alla elprodukter du äger såklart. Du är väl inget barn?

Så i går skulle Sverige få smaka på lite elektrisk revolution. En sorts inverterad Earth Hour. Men i stället för att släcka ned allt i en timme i en symbolhandling för klimatets skull var det i stället fullt blås i åtminstone två som gällde.

Om 15 år kommer absolut ingen komma ihåg vad den gjorde måndagen den 8:e februari 2021 mellan antingen 07-09 eller 18-20 – de imaginära historikerna kommer tvista om vilket som gällde, det var lite oklart

Johannes Klenell

Det är bakgrunden till Dammsugarupproret. Målsättningen tycks vara att orsaka en energikatastrof och slå ut svensk industri genom att inte släcka ljuset när man gått ut ur ett rum. Typ. 

Det är nämligen så man äger sossar.

Facebookgruppen har just nu 1 200 medlemmar. Sett till mängden ”tack för insläpp”-skyltar är inte tårtdiagrammet över hur många som faktiskt är tokiga, och vilka som är där som ett skämt, helt färdigritat.

Revolutionen samlade kända namn som tweetbotmoderaten och riksdagsledamoten Lars Beckman som aldrig bangar vare sig kärnkraft eller kritik mot blodröda SVT och tidigare nämnda Jan Ericson.

Men de två är inte direkt folkvalda för sin finkalibrerade urskiljningsförmåga. 

Katerina Janouch hakar såklart också på och twittrar ut en bild på en dammsugare hon kallar ”Symbol för medborgerligt motstånd mot etablissemangets maktmissbruk”.

Kristdemokraternas Johan Ingerö tycker att det är ”mörker” att Svenska Kraftnät rekommenderar tider när man bör undvika att förbruka el. Well, Johan. Varde ljus, antar jag. Varde ljus.

Ovanpå det? En man som påstår att han är ”photographer, entrepreneur, time traveller” vill att ALLT ska vara påslaget. En ”frihetskämpande 45+ årig man” twittrar att alla ska dammsuga utav helvete då det är vår förbannade rättighet. 

Thats a first.

”Krossa miljöpartiet” ylar en upprörd herre som påstår sig älska yttrandefrihet. Upprepade gånger görs försök att etablera Queens låt I want to break free, i vars video Freddie Mercury dammsuger, till revolutionens egen battlehymn. Succé.

”Fick ni kalla fötter SVT?” frågar någon. De har ändrat sin rubrik på nyheten från ”därför ska du inte dammsuga de närmsta dagarna” till ”därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmsta dagarna”. Ett byte som knappast påverkar den här målgruppen.

En Per slänger fram popcornemojin och tycker att det ska bli spännande att se vad som händer när industrin drar igång imorgon. Per ska bli besviken.

Om 15 år kommer absolut ingen att komma ihåg vad de gjorde måndagen den 8:e februari 2021 mellan antingen 07-09 eller 18-20 – de imaginära historikerna kommer att tvista om vilket som gällde, det var lite oklart. 

Dammsugarupproret klev in i rummet men levde inte upp till hajpen. Kände aldrig historiens vingslag.

Det är kanske inte så konstigt när man startar en revolution som enbart resulterar i en skithög elräkning.