ESSÄ. En socialdemokratisk lokalpolitiker från Uppsala lämnade nyligen sin post efter att ha råkat skärmdela porr på ett nämndmöte. Detta väcker hos varje hälsosamt nyfiken person massor av frågor.

Kanske tänker ni på arbetsetiken runt det inträffade, huruvida det bör ses som ett grovt övertramp för att det antyder bristande fokus på mötet eller för att det gäller sexuellt innehåll.

Ni kanske undrar över det tekniska, hur personen lyckades klanta till det så fundamentalt och hur ni undviker att göra samma misstag.

De frågorna är fel. Den rätta frågan att ställa, särskilt men inte bara just nu, är givetvis: ”vilken sorts porr tittar socialdemokrater på egentligen?” 

Lyckligtvis har i alla fall en journalistisk instans förstått värdet av den informationen. För SVT beskriver mannen sin samling som “mangabilder”.

Vad kan vi kulturpolitiskt intresserade lära oss av detta? Är hentai – vad vi i västvärlden kallar erotisk manga – ett regeringsdugligt porralternativ?

Att tecknad porr blir allt mer populärt är, å ena sidan, en glädjande nyhet för alla som oroar sig över den bristande etiken i branschen. Å andra sidan har genren sin egen typ av kontroverser.

Ordet “hentai” betyder ändå “pervers” eller “sexuellt abnormal” på japanska. Det är inte svårt att hitta teman med våld, monster och annat som appellerar till våra mörkaste tankar och fantasier.

För många svenskar var första kontakten med japansk tecknad porr troligen det omskrivna ”mangamålet”, där översättaren Simon Lundström till slut friades i hovrätten för innehav av tecknade serier som åklagaren menade var ett barnpornografibrott. 

Lustigt nog är både den tveksamma åldersbedömningen och den absolut vanligaste association de flesta svenskar troligen har med hentai – tentakelporr – ett resultat av just statlig censur.

Den tidigaste japanska tentakelporren, från 1800-talet, föreställer en kvinna som har sex med en bläckfisk. Den målades av samma person ni troligen tänker på om jag ber er föreställa er en tavla av ett stormigt hav – Hokusai Katsushika.

När porr blev mer lättillgängligt för folket under 1980-talet, var tentakler ett sätt att komma runt landets strikta lagar mot avbildningar av vuxnas könsorgan och penetration.

Trots den låga placeringen jämfört med resten av världen var ”hentai” en dubbelt så intressant Googlesökterm under covidåret 2020 som Anders Tegnell

Myra Åhbeck Öhrman

Även könsbehåring var olagligt att visa, vilket ledde till den typ av hårlösa ideal som kan både tolkas som och influera en barnsligare utseendenorm.

Samtida kultur, inklusive erotik, säger en del om samhället där den skapas. Men vad säger just den här om politikern som konsumerar den? 

Till att börja med att personen är något av en (sexual)politisk vilde.

Hentai är nämligen inte lika poppis i Sverige som många andra länder.

Trots att det är den näst mest sökta termen i världen enligt Pornhubs statistik, är den bara på plats 7 när man specifikt tittade på svenskarnas sökvanor.

Google trends visar också på jämförelsevis litet svenskt sökintresse, med Sverige på en ljummen plats 53.

Betyder det att S är ett osvenskt, eller kanske till och med svenskfientligt parti? Inte riktigt.

Trots den låga placeringen jämfört med resten av världen var ”hentai” en dubbelt så intressant Googlesökterm under covidåret 2020 som Anders Tegnell. Tre gånger så eftersökt som det moderata nätfenomenet Hanif Bali.

Generationsskillnader spelar också stor roll. Enligt Pornhubs statistik är hentai en populär sökterm främst bland personer under 35.

Det vill säga, personer vars barndom präglades av japanska tecknade serier och troligen upplevde sin första förälskelse eller pirr i byxan tack vare Ash, Misty eller (för oss mer komplext intellektuella) Team Rocket.

Var din första crush i stället Malin från Saltkråkan surfar du kanske snarare in på taggen “swedish”, likt den absoluta majoriteten av svenska användare av Pornhub.

Du är också troligen folkpartist, baserat på högst personlig spaning.

Växte du upp med 90-talets skräckpropaganda runt hur porren fick oss att stoppa saker i stjärten? Det skulle kunna förklara varför du bidrar till Sveriges överrepresentation i analsexkategorin. Något för dagens alarmister att beakta.

I runda slängar 50 procent av befolkningen uppger att de konsumerar porr regelbundet, och många partier har under senaste mandatperioden gjort inspel rörande nätporr. Fler politiker borde dela med sig av sina vanor för kulturpolitisk analys i denna viktiga fråga. 

Finns det ett samband?

Radioaktivt nedfall efter Tjernobyl.

Populäraste kategorierna på Pornhub geografiskt sett. Hentai i rött.

En sista aspekt, som kan vara särskilt viktig för politiska företrädare på lokalnivå att överväga, är de nationella geografiska skillnaderna.

Uppsala är en av fem svenska regioner som uppvisar högre intresse för hentai än genomsnittet, tillsammans med Sörmland, Gotland, Västernorrland och Västerbotten.

Varför de avviker är svårt att säga. Regionerna överlappar visserligen de högsta cesium- och radonhalterna uppmätta av Strålskyddsmyndigheten efter reaktorexplosionen i Tjernobyl – men forskningen har, än så länge, inte påvisat kausalitet.

Det finns hur som helst alltså en tydlig lokal förankring i socialdemokratens porrsurfande. Värt att tänka på inför valårets dörrknackningar.