Regeringen har nu blivit klar med prioriteringarna för Arbetsförmedlingen under nästa år.

I det så kallade regleringsbrevet framgår bland annat att myndigheten ska se till att det finns lokal närvaro och likvärdig service över landet.

Regeringen skriver att vid behov ska en arbetslös få ett fysiskt möte.

– Där har politiken tagit ställning. Tidigare har såväl myndigheten och politiken varit mer svävande och använt luddiga begrepp. Det ser vi positivt på, säger Åsa Johansson som ordförande för fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen.

Även från Sveriges kommuner och regioner (SKR) är man nöjd med förtydligandet om lokal närvaro.

– Både SKR och Arbetsförmedlingen har efterlyst att regeringen tydligare beskriver vad likvärdighet i hela landet och lokal närvaro innebär. Regleringsbrevet för 2021 ger en tydlig ledning i det fortsatta arbetet, lokal förtrogenhet och samarbete är centrala för en framgångsrik arbetsmarknadspolitik, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.

Myndigheten får från och med 2022 minskade anslag. Det kan betyda att många som visstidsanställts kommer att fasas ut redan nästa år, 2021.

Samtidigt har långtidsarbetslösheten ökat när fler har blivit arbetslösa i sviterna av pandemin, och då knuffas de med svagast anknytning till arbetsmarknaden längre bort.

– Där är ju knäckfrågan. De behöver ju ett annat stöd än självservice och digitala lösningar och det är ett personalintensivt stöd. Redan nu signalerar medlemmar att det redan är en tuff arbetsbelastning, säger Åsa Johansson.

Under 2022 är ju den politiska tanken, som formulerades i Januariavtalet, att privata aktörer ska ta över stöd och matchning.

Arbetet har påbörjats, och ska nu enligt regeringens regleringsbrev öka i omfattning. Enligt Åsa Johansson har myndigheten inte hunnit utvärdera vad som faktiskt fungerar där.

– Om jag förstår grundtanken rätt så kommer Arbetsförmedlingen även framöver att vara ansvarig för att hitta lösningar på orter där det saknas aktörer. Vi vet heller inte om leverantörerna kommer att ta emot alla, det vill säga även de som står längst bort med komplex problematik.