SCB:s partisympatiundersökning november 2020

De starka opinionssiffror som Socialdemokraterna fick i SCB:s partisympatiundersökning i maj har sjunkit. I myndighetens novembersiffror tappar partiet till 29,4 procent från 33,1 procent, ett tapp som är statistiskt säkerställt.

Det är dock fortfarande över valresultatet från 2018.

SCB skriver att Socialdemokraterna framför allt tappar väljare till gruppen ”Vet ej”.

Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar får en smakstart och samlar ett stöd på 9,3 procent, en statistiskt säkerställd ökning jämfört med maj 2020.

Enligt SCB tar Vänsterpartiet 1,2 procent från Socialdemokraterna sedan i maj.

Även Moderaterna går starkt i novemberundersökningen. Enligt SCB:s siffror ökar partiet sitt stöd med två procentenheter sedan maj och plockar potentiella väljare från framför allt Socialdemokraterna.

Ett parti som har det jobbigare är fortsatt S-MP-regeringens samarbetsparti Liberalerna som forsätter att tappa stöd och åter ligger under riksdagsspärren. Tappet från i maj är dock inte statistiskt säkerställd.

I undersökningen frågade SCB 9 173 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns vilket parti de skulle rösta på ”om det var val i dag”. Svar från dessa personer samlades in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Det totala bortfallet uppgår till 48,8 procent och datan samlades in under perioden 2 november till 26 november.