I fredags kväll stod det klart att det inte blir ett nytt huvudavtal på svensk arbetsmarknad mellan de tre parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Men senare samma kväll gick PTK och Svenskt Näringsliv ut och berättade att de var överens.

Det fick Centerpartiet, som tagit fram januariavtalet tillsammans med Liberalerna och Socialdemokraterna, att öppna för att ett avtal mellan de två återstående parterna kan räcka.

– Vi tycker det är helt rimligt att lyssna på de två som tog sitt ansvar, sa Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, i går kväll i SVT:s Agenda.

På PTK vill man inte bekräfta att de två har ett nytt huvudavtal att jobba vidare med.

– Nej, vi kan inte bekräfta det. Vi kan bekräfta att vi sagt ja till överenskommelsen. Och vi kan bara tala för oss i det läget, säger Emilia Emtell, pressansvarig på PTK.

I lördags twittrade dock PTK:s största förbund Unionen sitt stöd för att gå vidare utan LO: ”PTK har sagt ja till överenskommelsen mellan parterna om omställning och kompetensutveckling. Vi utgår ifrån att regeringen och dess samarbetspartier håller sitt löfte till parterna att lagstifta i enlighet med överenskommelsen.

Svenskt Näringsliv lägger dock locket på. Det enda beskedet är att de ska träffa PTK och sedan återkomma.

Inte heller från regeringens håll vill man i dagsläget kommentera hur man ser på att lagstifta enligt ett avtal med enbart två av tre parter.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska träffa parterna var för sig under veckan. Hennes pressekreterare Jennie Zetterström poängterar att regeringen vill ”lyssna, inte förhandla”.

Också från LO är det tyst. Enligt presstjänsten ­vill ingen från ledningen säga något om hur de skulle ställa sig till om regeringen väljer att gå vidare med ett avtal mellan två av de tre parterna.

”De föredrar att inte spekulera”, skriver pressekreteraren Sigrid Bøe i ett sms till Arbetet.