Nyligen uppmanade en lång rad fackföreningar EU-kommissionen att utreda uppgifterna om att e-handelsjätten spionerat på fackligt aktiva. 

”Vi misstänker att de strider mot europeisk arbetsrätt, data- och integritetslagstiftning”, skrev facken om Amazons metoder. 

Något svar från kommissionen har inte kommit, men fackföreningarnas varning verkar ha fått gehör i andra delar av Bryssel. 

I ett öppet brev till vd:n Jeff Bezos kräver nu 37 EU-parlamentariker – däribland svenske Johan Danielsson (S) – raka svar om Amazons syn på övervakning. 

”Vi undrar över era avsikter med stor oro: riktar sig Amazons övervakning avsiktligt mot fackligt aktiva, Amazonanställda samt mot folkvalda (som oss själva) som möjligtvis kan uttrycka kritik mot dess verksamhet?” skriver EU-parlamentarikerna

I brevet hänvisar EU-parlamentarikerna till den jobbannons Amazon nyligen publicerade – men snabbt drog tillbaka – där företaget efterlyste en underrättelseanalytiker som bland annat skulle rapportera om ”den fara facklig organisering utgör för företaget”.

Tjänsten krävde språkkunskaper i franska och spanska vilket indikerade att övervakningen skulle ske i Europa. 

Sedan jobbannonsen publicerades har emellertid fler detaljer om Amazons övervakning läckt ut.

Den amerikanska nyhetssajten Vox har kommit över ett elva sidor långt dokument från februari 2020 som beskriver hur företaget planerar att satsa miljontals kronor på ett nytt system – kallat geoSPatial Operating Console, eller SPOC – för att analysera och visualisera hot mot verksamheten. 

Hoten inkluderar bland annat väderförhållanden och elavbrott.

Men av det fyrtiotal faktorer som systemet ska analysera rör runt hälften facklig organisering eller liknande frågor som ”aktivism” bland anställda eller ”andra arbetsrättsgrupper”. 

– Jag tror att Amazon är som de flesta arbetsgivare i att de verkligen inte vill ha fackföreningar och är beredda att sätta in ansenliga resurser för att stoppa varje försök till organisering, kommenterar Rebecca Givan, professor i arbetsforskning på amerikanska Rutgers University, till Vox.

– Från ett fackligt perspektiv så bör de anställda utgå ifrån att allt de pratar om övervakas och att allt de skriver matar algoritmen.

I brevet till vd:n Jeff Bezos påminner EU-parlamentarikerna om att föreningsfriheten ingår i FN-organet ILO:s kärnkonventioner och inte kan väljas bort. 

”Vi representerar länder där demokrati och yttrandefrihet inte han utmanas av något företag – inte ens av Amazon”, skriver parlamentarikerna.

”Den exponentiella tillväxten av Amazons vinster sedan den globala pandemins början ger er inte rätt att underlåta att respektera grundläggande rättsprinciper.”  

Amazon

Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

Omsatte 2019 omkring 280 miljarder dollar och gjorde en vinst på drygt 11,5 miljarder dollar.

Grundaren och störste ägaren Jeff Bezos är världens rikaste person. Sedan januari har hans förmögenhet vuxit med 32 miljarder dollar till 149 miljarder dollar, motsvarande 1 380 miljarder kronor eller omkring en tredjedel av Sveriges bruttonationalprodukt. 

2014 utsågs Bezos till ”världens värsta chef” av världsfacket ITUC.

Källor: Forbes, IMF, Bloombergs Billionaires Index