– Vår budget fokuserar helt på att knäcka arbetslösheten och att bekämpa den grova kriminaliteteten, sade partilledaren Ulf Kristersson när han tillsammans med partiets ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, presenterade Moderaternas budgetmotion.

När det gäller arbetslösheten ligger fokus på det partiet kallar arbetslinjen, att det ska löna sig att arbeta i stället för att gå på bidrag.

Därför säger Moderaterna nej till att förlänga höjningen av taket i a-kassan som infördes på grund av coronakrisen.

I stället vill man ha en ersättning på 910 kronor per dag det 100 första dagarna och sedan en tydlig nedtrappning till 680 kronor per dag. Dessutom vill partiet korta tiden med a-kassa, från 300 till 265 dagar.

Coronaviruset

Budget 2021: 100 miljarder för att återstarta Sverige

Politik

För att stärka arbetslinjen vill Moderaterna även återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, då man anser att det bör finnas tydliga drivkrafter att återvända till arbete.

På samma tema vill partiet se skärpningar i det ekonomiska biståndet så att det aldrig kan bli högre än 75 procent av lönen från ett arbete.

För att skapa fler jobb vill Moderaterna införa ytterligare ett jobbskatteavdrag på 24 miljarder kronor. Det skulle, enligt partiet, innebära 500 kronor mer i plånboken för en undersköterska eller busschaufför.

Coronaviruset

M: Nej till att behålla generösare a-kassa

Politik

Sammanlagt skulle Moderaternas reformer leda till 67 000 nya jobb, enligt partiets budgetmotion.

Moderaterna vill samtidigt se en satsning på Arbetsmiljöverket och höjer anslaget med 40 miljoner för 2021 jämfört med regeringens budget. För 2022 och 2023 är det plus 80 miljoner per år i jämförelse.

Sammanlagt landar Moderaternas budget på cirka 20 miljarder mindre än regeringens och samarbetspartiernas. De pengarna vill Moderaterna reservera till en krisbuffert. Pengarna ska kunna användas för att snabbt stötta jobb och välfärd om coronakrisen skulle förvärras.