Natten till torsdag kraschade las-förhandlingarna. Sedan lovade facken att göra allt de kan för att stoppa att de kontroversiella förslagen i den statliga Toijerutredningen blir lag. Januaripartierna, däremot, fortsätter nu att jobba vidare med just de förslagen.

Januaripartierna öppnade under torsdagen för att ge parterna mer tid om de vill ha det – men i nuläget har parterna signalerat att förhandlingarna är avslutade och att de siktar på att driva frågor i avtalsrörelsen i stället.

Förändringar i arbetsrätten var något av det mest avgörande för att Centerpartiet skulle gå in i ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Arbetet har tidigare skildrat hur Martin Ådahl, i ett hemligt förhandlingsrum med den tidigare fackbasen Stefan Löfven (S), argumenterade hårt för att få in en förändrad arbetsrätt i januariavtalet. 

Så går Centerpartiet segrande ur arbetsrättsstriden nu när företagen framöver kan få lättare att säga upp anställda?

Martin Ådahl, partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, är tydlig med att han inte ser sig som någon vinnare efter de havererade samtalen.

– Vi har hela tiden velat att de ska komma överens. Vi tycker att det är väldigt bra om parterna kan äga den här processen. Vi är djupt besvikna över att de återigen, och det har skett många gånger nu historiskt, inte kunde komma överens. Vi vill gärna att de snarast kommer tillbaka till förhandlingsbordet och slutför detta när de var så nära.

Varför är det viktigt för er att parterna kommer överens?
– Därför att vi tycker att det är bra att parterna kan äga den här frågan själva, men det kräver ju också att de kommer överens. Och kan de inte det så är det vi i politiken som har gjort vårt avtal och som kommer att genomföra utredningen för det behöver Sverige. 

Efter nattmanglingar mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv stod det klart att las-uppgörelsen uteblev.

Dessförinnan var tongångarna ljusare, ett avtal om bland annat nya uppsägningsregler och kompetensutveckling kunde bli av.

Men när kraschen var ett faktum lyfte LO:s ordförande Susanna Gideonsson att det hade kunnat gå vägen om det inte varit för den skarpa tidsgräns som fanns för förhandlingarna.

En gräns som satts för att hinna före januaripartierna S, MP, C och L som avtalat om att de annars skulle gå vidare med las-utredningens förslag. 

– Det kan vara så att vi hade klarat det om vi sluppit den exakta tidsgränsen. Att förhandla så här stora och komplexa frågor som berör så oerhört många löntagare på svensk arbetsmarknad med en exakt deadline – det fungerar inte. Hade Saltsjöbadsavtalet haft en deadline hade det aldrig blivit något avtal, sade Susanna Gideonsson under torsdagen. 

Centerpartiets Martin Ådahl kallar Gideonssons uttalande för en ”lite olycklig historieskrivning”. 

– De hade inte alls obegränsat med tid då, det var ett hårt tryck. Den faktiska historiska parallellen är att det var ett väldigt hårt tryck på parterna då om att politiken i stället skulle lagstifta alla möjliga tillfälliga lagar och det trycket var både på arbetsgivarna och arbetstagarna, säger Martin Ådahl. 

Inte heller har parterna haft lite tid på sig i las-förhandlingarna, säger han. 

– Vi kan bara konstatera att de länge försökt att komma överens. Och inte kommit i mål. Att de inte heller gör det nu är på ett sätt inte överraskande men lite tråkigt eftersom de hade en unik chans.

Martin Ådahl bekräftar att januaripartierna nu inväntar att remisstiden för las-utredningen ska löpa ut. Det sker den 26 oktober.

Efter det påbörjas arbetet med att ta fram lagförslag om bland annat fler undantag från turordningsreglerna än i dag. 

– Om det är någon som vinner på hela den här processen så är det svensk arbetsmarknad som i det här krisläget verkligen behöver bli mer flexibel. Så att det går att få in fler personer efter coronakrisen både i tillfälliga och fasta anställningar.

En förändrad arbetsrätt var en av de viktiga jobbfrågorna som januaripartierna kompromissade om i sitt avtal som lade grunden för regeringsbildningen efter det svårtydda valresultatet 2018.

Bland de andra punkterna på jobbfronten fanns reformeringen av Arbetsförmedlingen och att införa de så kallade etableringsjobben för nyanlända. 

Januaripartierna har redan backat från tidsplanen och formerna för reformeringen av myndigheten, efter tryck från oppositionspartier. Och etableringsjobben är försenade, vilket Arbetet nyligen rapporterade om

– Januariavtalet gäller faktiskt på alla de här punkterna. Sedan har det i ett fall skett en förskjutning på grund av andra partier, säger Martin Ådahl och lägger till att etableringsjobben fastnat i godkännande från EU vilket han menar är regeringens ansvar.