Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, var först ut. På Twitter tyckte han att det kunde vara en bra idé att låta parterna fortsätta förhandla.

Under förmiddagen kommenterade han frågan i ett sms till Arbetet: ”Jag tolkar parternas uttalanden som att de var mycket nära att komma i mål, och att bristvaran är tid, inte förhandlingsvilja. Då tycker jag att vi ska ge dem mer tid”. 

Såväl regering som samarbetspartier är beredda att ge mer tid till förhandlingar.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sa på en presskonferens att det är parterna själva som satte deadline.

Hon hänvisar till remisstiden för utredningen som enligt januariavtalet ska bli lag om parterna inte kommer överens. Då handlar det om den 26 oktober.

– Så det finns ingenting som hindrar att det tar ett par dagar eller kanske någon vecka till, säger Eva Nordmark.

Samma tongångar hörs från Centerpartiet.

– Parterna har uppenbarligen varit så pass nära att om de gemensamt kommer och frågar oss om mera tid så har vi sagt att då kommer vi att lyssna, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, som med ”vi” menar regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. 

Så vilken blir i så fall den nya deadlinen för parterna? 
Vi har sagt dagar och veckor och nämnt att en naturlig period är under den här remisstiden som går ut den 26 oktober.

Men på LO-sidan frågade man sig under förmiddagen om det skulle hjälpa.

– Sent ska syndarna vakna. Nä men, lite så känns det. Vi har hela tiden pekat på problemet med att utreda före att vi ska förhandla och samtidigt lägga en tidspress när det är så stora frågor som är uppe på bordet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Men vill ni ha mer tid, skulle det hjälpa i det här läget? 
– Vi har ju avslutat.

Susanna Gideonsson poängterar att LO hela tiden pekat på att las-utredningen lade en ”blöt filt” över förhandlingarna. 

– Det kan vara så att vi hade klarat det om vi sluppit den exakta tidsgränsen. Att förhandla så här stora och komplexa frågor som berör så oerhört många löntagare på svensk arbetsmarknad med en exakt deadline – det fungerar inte. Hade Saltsjöbadsavtalet haft en deadline hade det aldrig blivit något avtal.

Sekos ordförande, Valle Karlsson, är inne på samma spår.

– Min uppfattning är att det här handlar inte om tid. Det här handlar om att man måste ta bort hotet. Om man hade kunnat förhandla det här skulle man gått in som tre jämbördiga parter. Då kan man inte ha en part som har blivit lovad någonting om man inte gör upp.

Liksom Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Jag har väldigt svårt att se att mer tid skulle lösa något. Jag tycker att politiken gjorde ett stort misstag när de tvingade oss att förhandla under galgen. Vi har inget ansvar att städa upp efter andras beslut.

Bilden från källor både inom PTK och LO är alltså att några dagar eller veckor till inte skulle hjälpa.

– Vi begärde förhandling 2017. Dessförinnan förhandlade IF Metall om samma frågor. Vi har kört det här i botten. Jag vet inte om det är möjligt att göra ett nytt försök, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Under en presskonferens på torsdagen meddelade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han står fast vid sitt hot om att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen, om den väljer att gå vidare med lagstiftning nu när parternas förhandlingar misslyckats. Samtidigt har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sagt att han inte kommer ställa sig bakom ett misstroende baserat på las.