Debatten om varslen för vårdpersonal på Karolinska i Solna och Huddinge har gått het den senaste tiden, inte minst med tanke på vårdens ansträngda läge under coronapandemin.

Nu berättar Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, för Svenska Dagbladet att sjukhusledningen häver varslen av 109 läkare och 157 undersköterskor. 

Däremot kommer 30 ur den administrativa personalen att få sluta under september.

Varslet lades redan i våras, men förhandlingarna med facken pausades under coronapandemin.

Enligt Svenska Dagbladet skulle förhandlingarna ha startat om i september men nu väljer sjukhusledningen att helt dra tillbaka varslet.

– Jag förstår att det skapat oro och dålig stämning. Det är inget som man gör med flit för att skrämma upp medarbetarna, men vi såg ingen annan väg, tidigare fanns det ingen disciplin att dra ner på personalen, i stället ökade den. Det är tråkigt att behöva göra så här, men det har gett resultat. Man har slutat anställa till den vanliga verksamheten och antalet tjänster har minskat, säger Björn Zoëga till SvD.

Kommunal är nöjda att varslen dras tillbaka, men är ändå oroliga för framtiden.

– Det är skönt att ingen ska tvingas lämna sitt arbete. Men vi ser med oro på att tjänster försvinner där det redan i dag är en väldigt tuff arbetsbelastning, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.