Skolorna i Spaniens huvudstad Madrid öppnar denna vecka efter ett långt sommarlov och en vår som bestod av distansundervisning.

På grund av pandemin sker terminsstarten olika datum för olika årskurser. Men nu oroas regionen för att det kan dröja innan vissa skolor har full undervisning.

Förra veckan masstestades 67 000 lärare. Av dessa har 3,5 procent visat positiva provsvar för covid-19, rapporterar bland annat tidningen El Mundo.

Nu ska alla som testats positivt genomgå ett nytt test och får de samma provsvar ersätts de med vikarier.

22 och 23 september planeras en stor lärarstrejk i Madrid. Facken anser att regionen inte har gjort tillräckligt för en säker återgång till skolundervisning, skriver tidningen El Pais.

Bland annat gäller det vikarieläget. Medan Madrids politiker har lovat 10 600 vikarier för hösten har endast 350 hittills skrivit på anställningskontrakt.

Alla skolor stängde i mars när coronaviruset spred sig och landet införde en av världens striktaste karantäner. Närmare en halv miljon människor har konstaterats sjuka i covid-19 sedan pandemin bröt ut och nära 30 000 har avlidit, varav drygt 8 700 i Madrid.