Enligt det spanska hälsodepartementet hade på fredagen 35 295 vårdanställda i landet smittats av coronaviruset, rapporterar dagstidningen El País.

De dystra siffrorna ligger i linje med statistik från den europeiska smittskyddsskyddsmyndigheten ECDC, enligt vilken 20 procent av landets bekräftade fall konstaterats hos just vårdpersonal. 

Andelen är den högsta i Europa. Motsvarande siffra i hårt drabbade Italien är 10 procent. 

Enligt El País egna uppskattningar baserade på regional statistik har dessutom runt 12 000 anställda inom äldreomsorgen smittats. 

Nu drar de spanska sjuksköterskornas yrkesorganisation CGE landets regering inför rätta, rapporterar DN.

Bakgrunden till stämningen i högsta domstolen är en undersökning organisationen lät göra bland 11 000 sjuksköterskor och läkare, som visade att över 70 procent vårdat coronasmittade utan tillräcklig skyddsutrustning. 

– Vårt styrande råd beslutade enhälligt vända sig till HD, detta för att värna om våra medlemmars säkerhet. De jobbar med livet som insats, ofta helt oskyddade och utan elementär utrustning, säger CGE:s generalsekreterare Florentino Pérez Raya i ett uttalande som citeras av tidningen.

Även CESM, centralorganisationen som samlar landets vårdfack, planerar rättsliga åtgärder.

Organisationen vill att högsta domstolen ska pröva om hälsoministern Salvador Illa gjort sig skyldig till ”försumlighet” sedan det visat sig att Spanien upphandlat stora partier skyddsutrustning av undermålig kvalitet.

”Det har utsatt vårdpersonal, och särskilt läkare, som använt produkten i tron att den skulle skydda dem för allvarlig fara”, skriver CESM.

Sjuksköterskefacket Satse ska å sin sida rapportera den ”bedrövliga situationen” till Världshälsoorganisationen (WHO) och kräver att regeringen kompenserar medlemmarna för deras insatser i vårdens frontlinje. 

”Just nu finns det ingen annan prioritet än att bekämpa covid-19, men när den nuvarande perioden är över kommer det vara dags att be våra folkvalda att omsätta sina återupprepade hyllningar och erkännanden i rättvis materiell kompensation”, skriver fackföreningen i ett uttalande

Spanien hade på måndagen 207634 bekräftade fall av coronasmitta och 23 190 dödsfall, enligt WHO:s statistik.