I maj fick vissa av de anställda bara 20 procent av sina löner och det sydafrikanska försvarsmaterielbolaget Denel har varslat om att utbetalningarna för juni och juli också är i fara.

Det uppger fackföreningen Solidarity som nu stämmer Denel i landets arbetsdomstol.

Enligt facket har företaget ha föreslagit att de anställda offrar delar av lönen för att avhjälpa likviditetsbristen. 

– Det är löjligt att tänka sig att ett företag skulle vara redo att ruinera sina anställda genom att inte uppfylla sina ekonomiska skyldigheter, säger Helgard Cronjé, Solidaritys ansvariga för försvars- och flygsektorn, i ett pressmeddelande

– Det är ännu mer upprörande att förvänta sig att dessa anställda ska ruinera sig själva för att hjälpa arbetsgivaren, särskilt när staten är aktieägare, genom att offra sina löner på bekostnad av sig själva och sina familjer.

Denel brottas liksom flera av Sydafrikas statliga bolag med stora underskott. Problemen fanns långt innan men har förvärrats av coronakrisen. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters väntar vapenföretaget på en statlig nödutbetalning på 576 miljoner rand, motsvarande 310 miljoner svenska kronor, som utlovades i februari men ännu inte har materialiserat sig. 

Solidarity har enligt egen utsago omkring 140 000 medlemmar och skiljer sig från majoriteten av Sydafrikas fackföreningar, som definierar sig som socialistiska, genom att den är partipolitiskt obunden och kristen. 

Den 30 juni möts fackföreningen och företaget i rätten. Solidaritys krav är att att de utstående lönerna betalas ut omgående. 

– Statens oförmåga att styra den här skutan ger oss inget annat val än att återigen gå till domstol, säger Helgard Cronjé.

Fakta: Sydafrika

Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.

Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen. 

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet.

Landets stora inkomstskillnader låg ANC i fatet vid valet 2019. För tredje gången i rad backade ANC, men lyckades behålla kontrollen över parlamentet. Valets vinnare blev det radikala vänsterpartiet EFF.

De ekonomiska och sociala spänningarna har lett till ökat alkohol- och drogmissbruk och utbredd brottslighet. 

Källa: Landguiden/UI