Även i vanliga fall är pengar en bristvara för 34-åriga trebarnsmamman Chitra som bor i ett slumområde i indiska huvudstaden Delhi.

Men hon brukar åtminstone ha råd att servera barnen grönsaker.

De senaste månaderna har det bara blivit chapati – näringsfattigt tunnbröd – med potatissås. 

Chitra försörjer sig som hushållsarbetare och är en av många som har förlorat sina inkomster när jättelandet införde stränga karantänsregler. 

– Jag brukade tjäna 12 000 rupier fram till nedstängningen men bara en familj har bett mig komma tillbaka till jobbet. De betalar 1 000 rupier i månaden, säger hon till Times of India.

12 000 rupier motsvarar knappt 1 500 svenska kronor.

Trebarnsmamman är inte ensam om att ha det knapert i coronatider.

När DWSSC, ett underorgan till departementet för kompetensutveckling och entreprenörskap, frågade 200 hushållsarbetare i åtta indiska delstater svarade 85 procent att deras arbetsgivare inte betalat lön under nedstängningen.

Samtidigt uppgav 38 procent att de har svårt med matförsörjningen.

Drygt 23 procent av hushållsarbetarna – av vilka många är interna arbetsmigranter – har flyttat tillbaka till sina hemorter. 

– Man brukar säga att 100 miljoner människor är interna arbetsmigranter. De jobbar framför allt inom turism, byggen och förstås tjänster i hemmet, som över- och medelklassen i städerna efterfrågar, säger Henrik Chetan Aspengren på Utrikespolitiska institutets Asienprogram till Arbetet Global.

– Är de intresserade av att komma tillbaka till sina arbetsplatser när smittspridningen är över? Kommer de att komma tillbaka i samma utsträckning? Det är inte alls säkert, vilket innebär att städerna kan komma att uppleva viss arbetskraftsbrist.

En annan undersökning, av den Bangalorebaserade ideella organisationen Stree Jagruthi Samiti, illustrerar varför varför krisen slagit så hårt mot yrkesgruppen. 

– Över 80 procent av hushållsarbetarna har fått höra att de inte ska komma till jobbet de närmaste två månaderna eftersom deras arbetsgivare är rädda att de har viruset. De stänger in sig på ett rum när hushållsarbetaren kommer för att arbeta, allt det här är okänsligt och stigmatiserande, säger grundaren Geeta Menon till nyhetssajten News Minute.

Pushpalata Ramesh i Bangalorestadsdelen Hennur är en av dem som fått beskedet att hon är välkommen tillbaka först i augusti.

Bostadsrättsföreningarna där hennes kunder finns har bestämt att de boende inte längre får ta in städhjälp utifrån. 

– Mina arbetsgivare blev också rädda och säger att jag inte får jobba på två månader, säger hon till News Minute.

– De säger att de inte har bestämt sig för om de ska betala mig eller inte. Vi hjälper till att städa deras hem och det är så här de behandlar oss?