Den tidigare MUF-ordföranden Benjamin Dousa ska bli ny vd för Timbro. Nyheten kommer bara ett dygn efter att han meddelat att han lämnar politiken, för att arbeta som politisk lobbyist.

Nuvarande vd:n Karin Svanborg-Sjövall ser en ny generation i Benjamin Dousa som ”verkligen inte är rädda för socialdemokratin”. Som verkligen bryter av. Och visst. Det är de säkert inte. 

Dousa har aldrig varit rädd för att opinionsbilda genom regelrätta pajaskonster och gammal hederlig Bert Karlsson-populism med drag under galoscherna och får kännetecknas som en del av den post Reinfeldts nymoderata-falangen.

Hårdare tag. Minskad invandring. Närmande till Sverigedemokraterna. Och utspel, på utspel, på utspel…

Han har tidigare gjort sig känd för uttalanden som ”friheten segrade till slut över socialismen” – sagt tidigare i år i Svenska Dagbladet om ett Polen som just infört hbtq-fria zoner. Enda risken för Polens framtid? Att ”kärleken till det egna landet” ska rättfärdiga ökad kontroll.

Innan dess samlade han in högerskor till Annie Lööf som svar på att hon lovat att äta upp sin sko om hon lät Centerpartiet bli stödparti åt Socialdemokraterna.

Glatt poserandes utanför rikdsagshuset med Heinz ketchup. 

Dousa har aldrig varit rädd för att opinionsbilda genom regelrätta pajaskonster och gammal hederlig Bert Karlsson-populism med drag under galoscherna och får kännetecknas som en del av den post Reinfeldts nymoderata-falang

Johannes Klenell

Det man kan ge honom är att han är bra på att synas – till vilket pris som helst.

Mest av allt är Benjamin Dousa ett tecken i tiden. Skattebetalarnas slöseriombudsmanstitel gick från larvigt gråtmilde, men hederlige, public relationsmoderaten Martin Borgs till faktagranskningens svar på en mänsklig trafikolycka, Rebecca Weidmo Uvell, till nu Josefin Utas, tidigare politiker för Medborgerlig samling, ett parti lika begripligt som rymdvarelserna i filmen Arrival, med väljarsiffror därefter.

Borgerlighetens tydligaste riksdagspolitiker i dag är ständigt insinuante melodifestivalartisten Richard Herrey, klimatförnekaren Jan Ericson, porrboten Lars Beckman, Johan Forssell vars lösning på precis allt är att ropa att landet går under och inte minst Hanif Bali.

Är de här människorna orädda för socialdemokratin? Möjligen.

Men de har också misslyckats kapitalt med att lyfta något annat än Sverigedemokraterna i opinionssiffrorna och att slå in en stenhård kil mellan de tidigare borgerliga allianspartierna. 

”Borgerligheten är till viss del splittrat och i spillror Vi behöver kratta ihop det”, säger Dousa till SvD.

Rätt väg att gå är möjligen inte att låta den som tidigare glatt höll i rivningskulan nu fatta krattan.