Grattis! Först 10 000 kronorsfrågan – hur känns det?
– Jag är faktiskt lite chockad. Har aldrig nominerats till ett pris tidigare i hela mitt liv. Men glad, såklart!

Hur skulle du beskriva din ”stil” när du skriver?
– Oj. Jag försöker skriva underhållande. Tar idén om pennfajtande på stort allvar i mina texter. Jag tycker det är viktigt att text berör och har någon sorts nerv. Sen handlar det mycket om ord- och formuleringsglädje. Jag försöker alltid skriva en text jag själv skulle vilja läsa. 

Som kulturredaktör jobbar du mycket med andra skribenters texter, hur vårdar man en skribents stil?
– Jag tänker ibland att det är mina skribenter som vårdar min stil snarare. Jag har alltid älskat att vara redaktör eller handledare och jobba med andras texter och uppslag. Det gör att jag tvingar mig själv att ta in nya tankar och sätt att skriva. Det håller hjärnan ung och intresserad. Tror nästan mina skribenter får svara på om jag lyckas vårda deras stilar.

Vilka stilister inspireras du själv av?
– Åsa Linderborg och Martin Aagård var de som plockade in mig på Aftonbladet Kultur för tio år sedan. De har varit en väldigt viktig inspiration för mig när det kommer till att skriva slagkraftigt och våga ta risker. Det är ju själva grunden till att skriva en intressant text. Allt annat är ju i ärlighetens namn mest redigering.

Korta uppdateringar i sociala medier har de senaste åren nästan blivit en stilistisk genre i sig – hur tänker du där?
– För mig personligen har det varit toppen att arbeta med Twitterformatet. Man lär sig fatta sig kort och kärnfullt. Sen är kanske inte mina texter världens bästa exempel på det i dag. Men uppbyggnaden av dem är ju hämtad därifrån. Min struktur i dag är korta precisa meningar efterföljda av ett enda ord som sätter tonen. Jag tror ibland att jag försöker efterapa lyrik. Men jag förstår verkligen inte poesi.

Årets stilist är ett pris som delas ut årligen av tidningen Journalisten. I motiveringen till Johannes Klenells nominering skriver juryn:

”Med humor och skärpa beskriver han stilfullt samtidskulturen. Det är text utan åthävor som förmedlar sitt innehåll med en närmast osynlig stil. Johannes Klenells säkra språk kan beskrivas som bästa formen av balanserad bruksprosa.”.

Förutom Klenell är även Thella Johnson (Sveriges Radio/Frilans) samt Kristina Lindh (frilans) nominerade till årets pris.

Juryn består av kulturjournalisten Ulrika Knutson, språkvetaren Patrik Hadenius, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och redaktionschef Qia Rindevall.

Vinnaren avslöjas första veckan i juni och får 10 000 kronor i prispengar.

2017 blev Arbetets reporter och redaktör Sandra Lund nominerad till samma pris.

Tre texter av Johannes Klenell