Det statliga polska kolbolaget PGG meddelade på måndagen att det temporärt stänger två av sina gruvor i Katowice och Rybnik, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Bakgrunden är att coronaviruset fått spridning bland gruvarbetarna – 38 fall har bekräftats i Katowice och 32 i Rybik – som tills vidare sätts i hemkarantän. 

Nu varnar fackföreningen Solidaritet för att näringen riskerar kollaps om inte polska staten går in med ekonomiskt stöd.

Sektorn var pressad redan innan pandemin slog klorna i världen. Efterfrågan på kol har minskat i takt med att allt fler länder försöker minska sina utsläpp av växthusgaser.

Och på hemmaplan har nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa – trots att Polen är det enda EU-land som inte ställt sig bakom målet om koldioxidneutralitet till år 2050 – uppmuntrat investeringar i förnybara energikällor som solenergi havsbaserad vindkraft.

”Nu behöver vår näring stöd, annars kommer den att kollapsa”, skriver Solidaritet i ett brev till Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Fackföreningen ligger samtidigt i permitteringsförhandlingar med PGG. Kolbolaget som begärt att dess 40 000 anställda gruvarbetare ska gå ned i arbetstid och acceptera en lönesänkning på 20 procent under tre månader, vilket skulle berättiga gruvjätten till statlig hjälp. 

Efter att först ha förkastat förslaget backade facket, och meddelade att det accepterar lönesänkningen under förutsättning att PGG presenterar en plan som garanterar att arbetstillfällen inte går förlorade. 

Men PGG har svarat att en sådan plan kräver tillförlitliga prognoser över framtida efterfrågan – en omöjlighet under rådande omständigheter.

Gruvorna i Katowice och Rybnik ska preliminärt öppna igen den 3 maj, men nedstängningen kan komma att förlängas. 

PGG:s åtta gruvor i södra Polen producerar årligen runt 30 miljoner ton kol. Totalt sysselsätter den polska kolsektorn omkring 83 000 personer. 

Polen hade på måndagen 11 761 bekräftade fall av coronasmitta, inklusive 539 dödsfall, enligt Reuters siffror.