När bestämmelserna för korttidsarbete i dag träder i kraft i dag är det en mycket stor reform som sjösätts.

Det ekonomiska läget i coronavirusets spår har jämförts med finanskrisen, då tiotusentals jobb försvann inom svensk industri.

Då var Stefan Löfven förbundsordförande för IF Metall, och kritiserade det han ansåg var otillräckliga åtgärder från den borgerliga regeringen. I dag är han statsminister under en liknande ekonomisk kris.

– 2008 och 2009 hade vi också en besvärlig situation. Men de varseltal vi ser nu är betydligt högre. Jag skulle säga att det hade varit en total katastrof att gå igenom den här krisen utan korttidsarbete, säger Stefan Löfven.

Situationen på arbetsmarknaden har jämförts just med finanskrisen. Hur är förutsättningarna i dag jämfört med då?
– Då var det främst tillverkningsindustrin som drabbades. Nu ser fler sektorer hur illa det kan gå. Därför omfattar korttidspermitteringarna en stor del av landets löntagare och det är brett mellan olika samhällssektorer. Då förlorade vi tiotusentals industrijobb i onödan. Nu har vi en möjlighet att lyfta av lönekostnaderna från arbetsgivarna utan att den enskilda löntagaren förlorar för mycket i inkomst.

Samtidigt är det rekordmånga som skriver in sig på Arbetsförmedlingen, och ökningen sker i högre takt än under finanskrisen. Hur kommenterar du det?
– Vi har fler nu än då som är timanställda eller behovsanställda, som inte efterfrågas längre. Det som man brukar kalla för tysta varsel. Sen är det dessvärre också många som inte omfattas av a-kassan. Det är därför vi har sett till att bredda den, och underlätta för människor att omfattas av a-kassan. Vi vill inte ha fattiga människor under en sådan här tid.

LO har krävt att de tillfälligt generösare reglerna för a-kassan blir permanenta. Är det något som kan bli aktuellt?
– Vi har en sådan översyn på gång. Vi får se var den slutar, om det är precis den här lösningen som blir permanent vet vi inte. Vi ser behovet av att ha en a-kassa som täcker fler löntagare. Men exakt vad det innebär för medlemsvillkor eller arbetsvillkor får vi återkomma till.

Hur många jobb bedömer du kan räddas genom de permitteringar som nu genomförs?
– Det är svårt att säga i slutändan, men avtal är tecknade som täcker nästan två miljoner anställda. Så det är väldigt många avtalsområden. Vi hoppas naturligtvis att krisen inte ska hålla på så länge, och att man därmed kan rädda väldigt många jobb.

Anställda som permitteras och inte har något jobb att gå till under en period, vad tycker du att de ska göra med sin tid på dagarna?
– Jag tycker att man kan fundera på vad man kan göra för samhället under den här tiden. Det kan vara att hjälpa äldre människor att handla eller utföra andra ärenden, eller göra någon insats i en civilorganisation. Det finns massor av viktiga uppgifter att utföra i det samhälle eller den stadsdel man bor i.

Både Svenskt Näringsliv och LO vill se möjlighet till permittering på heltid. Varför inför ni inte den möjligheten?
– Man måste betänka att det här är betydligt kostsammare än vår första beräkning, eftersom det är så många fler som omfattas än vad vi kunde förutse. Sen vet vi inte hur länge stödet måste finnas. Vi kommer även i ett senare läge behöva göra insatser för att få igång ekonomin snabbt. Så vi måste vara försiktiga. Men vi har också sagt att allt som nu beslutas, ska vi titta på om det går att göra förändringar i. Vi får se om och i så fall vad det blir på det här området.

Hur länge tror du att det här kommer att pågå? När kan vi se ljuset i tunneln?
– Man ska i alla fall inte tänka veckor, utan månader. Ingen kan säga exakt. Det kan också vara så att smittspridningen minskar under en tid och kommer igen efter ett tag. Det gäller att ha beredskap för att det blir betydligt längre än vad vi vill att det ska vara, säger Stefan Löfven.