Teknikföretagen har tecknat avtal om korttidspermittering med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Lokala parter kan med stöd av avtalet träffa lokala kollektivavtal om korttidsarbete enligt den nya lagen.

– På så vis kan vi rädda jobb och dämpa de ekonomiska effekterna av coronaviruset, säger Teknikföretagens tillförordnade förhandlingschef Tomas Undin i ett uttalande.

Arbetet har tidigare skrivit om att regeringen i måndags lade fram ett förslag om stöd för korttidspermittering, eller korttidsarbete som det också kallas.

Staten ska stå för större delen av kostnaden när en anställd under krisen sänker sin arbetstid, som mest ned till 40 procent, men samtidigt får behålla över 90 procent av sin lön.

Först ut att teckna avtal var fackförbundet HRF och arbetsgivarorganisationen Visita i den hårt pressade besöksnäringen, men sedan har allt fler parter enats. Ett centralt avtal är en förutsättning för att sedan göra lokala överenskommelser och slutligen söka stödet från Tillväxtverket.

Svenskt Näringsliv har tecknat ett centralt avtal med Unionen som berör runt 500 000 tjänstemän i privat sektor. Nu pågår arbetet med att sjösätta detta branschvis.

Svenskt Näringsliv har även skrivit avtal med Sveriges Ingenjörer.

Här är fler branscher som nu gått ut med att man gjort centrala överenskommelser:

Industrin

IF Metall och GS har båda skrivit avtal med arbetsgivarna.

– Många av de företag där IF Metalls medlemmar jobbar är hårt pressade just nu. Oron är helt naturligt stor bland de anställda inom industrin. Därför är det tidigare avtalet om korttidsarbete tillsammans med regeringens stödpaket så viktigt, sa förbundsordförande Marie Nilsson i går, onsdag.

Livs och Livsmedelsföretagen enades också under gårdagen.

– Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minskar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställda, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

– Det är ett viktigt avtal för de delar av vår bransch som har det riktigt tufft. Vi kommer nu jobba vidare med att träffa lokala överenskommelser med berörda företag, säger Eva Guovelin, ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Handeln

Handels har skrivit avtal om korttidspermittering för butiksanställda, lagerarbetare och frisörer med Svensk Handel och Sveriges Frisörföretagare.

– Tack vare detta kommer jobb att kunna räddas i många handelsföretag genom att de får chans att ”övervintra” under den värsta krisen, men många kommer ändå att sägas upp, säger förbundets avtalssekreterare Per Bardh till tidningen Handelsnytt.

Transportsektorn

Transport var först ut med att teckna avtal med Transportföretagen, i tisdags. 

– Ytterst är den en fråga om hur samhället ska se ut när coronakrisen är över och att vi då har möjlighet att leverera det samhället behöver, förklarade Transportföretagens vd Marcus Dahlsten då.

Arbetsgivarorganisationen har sedan dess också tecknat avtal med Svensk Pilotförening, Seko sjöfart, Svensk Flygteknikerförening, Unionen, Kommunal och IF Metall. Avtalen berör bland andra anställda i motorbranschen och bussnäringen.

Sekotidningen uppgav på onsdagen att Seko på kvällen också tecknat ett avtal med Almega för områdena telekom, kommunikation och spårtrafik.

Fastighetssektorn

Fastighets har skrivit flera avtal om korttidspermittering, bland annat med Almega.

– Vi hoppas att det här ska hjälpa våra medlemmar att behålla sina arbeten och överbrygga den svåra tid som råder på grund av coronaviruset, säger Jari Visshed, Fastighets avtalssekreterare i ett uttalande.


I byggsektorn har flera överenskommelser gjorts om förenklade permitteringsregler, förhandlingar pågår om att utnyttja det system som regeringen presenterat.

Företag som saknar kollektivavtal kommer också ha möjlighet att söka stöd under vissa förutsättningar, bland annat ska då individuella avtal finnas med 70 procent av de anställda.

Tillväxtverket kommer att administrera hanteringen av det statliga stödet som kan sökas från den 7 april men för tid från 16 mars.

Regelverket är under utformning och från arbetsgivarhåll ställs ännu många frågor om detaljerna och hur trygg man kan vara för att omfattas, läs mer om det här.