Peru stängde ned fort när coronaviruset accelererade globalt. Nu patrullerar polis och militär gatorna och nationellt undantagstillstånd är utlyst till 31 mars.

Däremot hålls gruvproduktionen i gång då den anses nödvändig för landets ekonomi.

Regeringen uppmanade tidigare i mars gruvbolagen att vidta försiktighetsåtgärder och minska andelen arbetare per skift, men det har inte gjorts enligt landets gruv- och metallarbetarförbund FNTMMSP.

– De stora gruvbolagen har inte infört säkerhetsåtgärder och vill inte evakuera arbetare. Ingen kontrollerar att företagen tar ansvar, säger Jorge Juárez, generalsekreterare för FNTMMSP i ett uttalande.

Sedan länge är gruvindustrin Perus viktigaste näringsgren och den sektor som vuxit snabbast under senare år. Cirka 200 000 personer jobbar i gruvnäringen.

Globala industrifacket Industrialls generalsekreterare Valter Sanches oroas över situationen.

I ett brev till Perus president, Martín Vizcarra, lyfter han frågan om bristen på smittskyddsåtgärder för gruvarbetare under spridningen av coronaviruset.

”De, precis som arbetare från andra nödvändiga sektorer runt om i världen, är redo att göra en enorm insats. Vi vill att gruvarbetarna ska kunna återvända välbehållna till sina hem när pandemin är under kontroll”, skriver Valter Sanches.