Beskedet presenterades i ett pressmeddelande från facken inom industrin tillsammans med arbetsgivarna.

Det betyder att parterna går på Opos linje. Under gårdagen förordade de i en hemställan att avtalsrörelsen skjuts upp till hösten i år på grund av den rådande coronakrisen.

De opartiska ordföranden, Opo, leder industrins avtalsförhandlingar.

Förhandlingarna återupptas den 1 oktober i höst och nuvarande kollektivavtal förlängs till 31 oktober.

Fack och arbetsgivare i industrin skriver i pressmeddelandet att de utgår ifrån att den nu träffade överenskommelsen kommer att utgöra norm på sedvanligt sätt för övriga avtal på svensk arbetsmarknad.

Vid 13.30 bekräftades detta av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Läs mer om det här.

Beskedet välkomnas av bland annat Byggnads

– Klokt med uppehåll i avtalsförhandlingarna. Nu behöver vi alla fokusera krafterna på annat. Viktigt både för våra medlemmar och för samhället att vi parter tar ansvar och löser saker i rätt ordning. Vi står beredda i oktober! skriver ordförande Johan Lindholm på Twitter.

Även Almega tycker att det är rätt beslut att skjuta fram förhandlingarna.

– Det är både klokt och bra att industrins parter tar ett stort samhällsansvar och beslutar om att skjuta fram avtalsrörelsen till oktober. Något annat är helt enkelt inte möjligt nu när stora delar av näringslivet befinner sig i ett akut läge, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef hos Almega, i ett pressmeddelande. 

Tidigare i veckan krävde Kommunals ordförande Tobias Baudin att avtalsförhandlingar skulle skjutas upp.

– Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla, sa han.