LO och Svenskt Näringsliv har kommit överens om att rekommendera alla svenska avtalsområden att förlänga nuvarande kollektivavtal till 31 oktober.

Förhandlingarna om löner och arbetsvillkor ska återupptas 1 oktober.

Men huruvida löntagarna kan få löneökningar utbetalda retroaktivt i slutet av året är i dag omöjligt att svara på, menar LO.

– Vi har ingen åsikt om det i dag. Nu gäller det att skydda alla löntagare och stoppa blodflödet, säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Vad vill du säga till den enskilde arbetaren efter dagens besked? 
– Håll ut. Det är klart att för den som har ett stabilt jobb och inte ser att ens verksamhet är hotad av neddragning så är det är klart att många blir besvikna. 3,5 miljoner människor förväntar sig nya löneavtal. Det är dramatiskt men vi har inget annat alternativ. 

Håll ut säger du. Men det är inte säkert att det bli löneökningar retroaktivt? 
– Om jag och Jan-Olof hade stått här och bråkat om vad som ska gälla i oktober hade det blivit lite fånigt. Vi vet inte vilket läge det är på arbetsmarknaden då. Är det normalt och vi fått en rekyl uppåt så är det klart att vi har samma argument. 

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv menar att massarbetslöshet hotar.

– Vi står inför ett mycket allvarligt läge, allt fler tror på recession och några på depression, säger han under pressträffen i LO-borgen i Stockholm.

– I en undersökning bland 8 000 medlemsföretag så har 40 procent svårt med likviditeten och 34 procent har varslat eller kommer att varsla. Det kommer krävas massiva insatser för att hålla hjulen snurrande, säger Jan-Olof Jacke.

LO:s målsättning är att alla avtal ska vara tecknade innan sista december.

– Svenska modellen är ett effektivt redskap att försöka hantera den här krisen så snabbt vi kan. Det har skrivits 30 korttidspermitteringsavtal sedan i måndags. Ingen har legat på latsidan, säger Karl-Petter Thorwaldsson.  

På frågan om las-förhandlingarna nu kan komma att bli aktuella igen när avtalsrörelsen skjuts på framtiden blir svaret:

– Vi får komma tillbaka till den frågan i ett senare läge. Vi ska börja förhandla om det 31 augusti.