En av Andrzej Jamkas kollegor som skulle ha kommit tillbaka till Sverige i går blev kvar i Polen. Hur det blir för dem som ska komma framöver är oklart. 

På ställningsföretaget Libergs är Andrzej Jamka en av många som pendlar mellan arbetet i Sverige och familjen i Polen.

Nu är han i Sverige sedan fyra veckor och hade planerat att resa hem till barnen i södra Polen om ytterligare tre veckor. 

– Men vi får se hur det blir. Jag måste jobba, våra räkningar kommer varje månad även om gränserna är stängda, säger han.

I fredags kväll meddelade Polens premiärminister att gränserna stängs.

Utländska medborgare får inte komma in i landet medan polska medborgare som varit utomlands sätts i karantän i fjorton dagar vid hemkomst. Det är tillåtet att lämna landet, men internationella flyg, tåg och färjor ställs in.

Till en början gäller detta i tio dagar, men perioden kan komma att förlängas.

– Det är bättre för mig att stanna här och jobba än att åka dit och omfattas av karantän, det blir meningslöst, säger Andrzej Jamka.

Han är ändå positiv till beslutet att stänga gränsen.

– Jag tycker det är jättebra, så att viruset inte sprids vidare. 

Arbetet besökte förra våren Andrzej Jamka och hans familj i Polen för att skildra hans vardagsliv, delat mellan två länder.

Då hade hans fru Agnieszka just varit hemma kort från sitt älskade lärarjobb på grund av strejk. 

Nu är hon åter hemma från skolan. Den har stängt på grund av smittorisken.

– Hon skickar material till eleverna så att de kan jobba hemifrån, säger Andrzej Jamka.

Jag måste jobba, våra räkningar kommer varje månad även om gränserna är stängda

Andrzej Jamka

Än så länge är hans arbetsdagar i Sverige inte påverkade av smittan, men han konstaterar att det till exempel kan bli problem med leveranser av ställningsmateriel om situation fortsätter.

För egen del försöker han behålla lugnet och följa rekommendationerna om hur man ska anpassa livet.

– Jag försöker avstå från panik.

Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind säger till Arbetet att arbetsgivarorganisationen ännu inte hört av medlemsföretag som har bekymmer med att polska arbetare har svårt att röra sig mellan länderna.

Han konstaterar att även polacker som jobbar i Sverige, om de är anställda i svenska företag, kan komma att beröras av nya möjligheter till korttidspermittering med statligt stöd.

Det förutsätter att parterna enas avtalsvägen i respektive bransch.

– Jag utgår från att vi kommer komma överens med facken om detta. Vi har tagit inledande kontakter, men har inte haft samtal än.

Mats Åkerlind säger att smittoläget hittills har påverkat arbetslivet i byggbranschen förhållandevis lite, men att det märks bland annat på antalet sjukskrivna och oro på arbetsplatser där smittade varit.

– Det finns också arbetsplatser som har förhindrat underentreprenörer att komma för att de varit utomlands till exempel, säger han och konstaterar att företag vänder sig till Byggföretagen för rådgivning i sådana situationer.