REPLIK. Visst är det någonting särskilt med ”02:30-sluddret” på fest? Sanningen är att jag själv har stått bredvid Fridolin halv tre på fest.

Då var det mindre sludder och mer fest. Miljöpartiet hade just fått över 15% i europaparlamentsvalet. 

Därefter har det blivit mindre fest och mer sludder. Mer uttalanden om att politiken man själv beslutar över är ”skitpolitik”.

Fridolin har rätt i en sak, han har varit med och skapat ett monster. Men monstret är inte rött, det är grönt.

Vad är en samtid? Detta viktiga ting som formar oss människor, kulturen och politiken.

Det kan vara svårt att sätta fingret på hurdan samtiden är när vi befinner oss i den, men vi beskriver den ofta rätt väl när den är förbi och blivit dåtid. 

Vid ett försök att fånga in vår samtid så tänker jag på Australien. Jag tänker på en yta, så stor att det inte går att ta in, som står i lågor.

Jag tänker på en miljard djur som dött och de människor som mist sina liv och sin egendom. Bilderna från Australien liknar de i en dystopisk krigsfilm.

Människor i rökmasker i små båtar till sjöss, döda djur i enorma antal vid vägkanten eller fast i något staket och bränd mark.

Jag tänker på samtiden och vår tro på att klimatkatastrofen går att förhindra. Forskarna har gett oss tio år säger vi, det går att stoppa.

När vår samtid blivit dåtid kommer vi nog se på den som perioden som den sista chans vi hade att förhindra ett enormt mänskligt lidande.

Fridolins text är inte tillräckligt ärlig. Kanske hade han behövt festa oftare fram till 02:30 för att kunna vara riktigt ärlig

Payam Moula

Jag tänker på samtiden när jag läser Fridolins text. Inte i ett ord nämner Fridolin klimatet. Inte Australien. Inte de tio år som vi har på oss. Inte Greta. Ingenting.

Fridolin nämner de danska Socialdemokraterna, men nämner inte deras omläggning av klimatpolitiken.

Tack vare att Mette Frederiksen kunde bilda regering har Danmark nu bestämt sig för att minska utsläppen med 70 % redan till 2030. De ska ta fram en bindande klimatlag.

Mette utmanar Sverige i klimatpolitiken och säger att ”Folketinget kan bli det grönaste parlamentet i världen”.

När Fridolin beskriver svenska socialdemokratin är det samma visa. Inte ett ord om att Sverige är ett klimatpolitiskt föredöme.

Att vårt lilla land kan göra enorm skillnad genom att visa vägen för andra. Att S vill göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland.

Man kan beskriva 02.30-sluddret på olika vis. Kanske är det brist på fakta och högre tonläge. Avsaknad av logik.

Men kanske är det också någonting mer, kanske är halv tre-sluddret ibland lite ärligare. Lite mer avslöjande. 

Fridolins text är nog på så vis hans 02.30 sludder. Den är ärlig, och avslöjande. Det avslöjar dock inte så mycket om socialdemokratin men något om Fridolins samvete.

I september deltog jag tillsammans med 60 000 andra i en demonstration som krävde en mer radikal klimatpolitik.

Var fanns Miljöpartiet? I regeringen, upptagna med att genomföra januariavtalet. Det vill säga, mycket av den politik som han själv beskriver som ”höger”.

Sanningen är att det mesta som Fridolin är besviken över har han själv beslutat om. Varje torsdag i över fyra år satt Fridolin på regeringssammanträden och formade Sverige.

Det var han som baxade igenom åtstramningen av migrationspolitiken i sitt parti. Det var han som skrev under januariavtalet för Miljöpartiets räkning. 

Visst finns det genuina skillnader i åsikter mellan miljöpartister och socialdemokratin.

Visst skiljer vi oss i frågan om migration och integration. Socialdemokraterna är och bör inte bedriva en liberal politik.

Men vi skiljer oss mer än så.

Jag avskyr religiösa friskolor. I Sverige har vi kristna sekter och islamistister som använder mina skattepengar för att indoktrinera barn i religiös extremism.

Varför? För att Miljöpartiet försvarar systemet. Svensk skola har blivit en marknad där den girigaste riskkapitalisten vinner, eleven förlorar.

Man kan beskriva 02.30-sluddret på olika vis. Kanske är det brist på fakta och högre tonläge. Avsaknad av logik

Payam Moula

Varför? För att Miljöpartiet försvarar systemet. Delar av arbetskraftinvandringen har blivit ren människohandel. Uppehållstillstånd köps och säljs på en marknad och människor utnyttjas till horribla villkor.

Varför? För att Miljöpartiet försvarar systemet. Kanske är den här politiken resultatet av 02.30-sludder?

Jag tänker på hurdan samtiden var när Fridolin blev språkrör. USA hade en svart president som sa ”yes we can”. Greta Thunberg var 8 år.

Den gröna rörelsen hade framtiden för sig, och Fridolin ville ta in Miljöpartiet i regering.

Han lyckades. Han stramade åt migrationspolitiken. Han medverkade till avskaffandet av värnskatten. Han lämnade efter sig ett parti som knappt lyckades hålla sig kvar i riksdagen.

Det blev inte riktigt som han tänkt sig. Men sådan är samtiden. Den är föränderlig. Opålitlig.

Fridolins text är inte tillräckligt ärlig. Kanske hade han behövt festa oftare fram till 02:30 för att kunna vara riktigt ärlig.

Då skulle han nog erkänna att Miljöpartiet aldrig borde ha suttit i regering. Det har gjort Miljöpartiet till ett parti vars beslut Fridolin nu klagar över.

Förhoppningsvis kan Fridolins besvikelse lära nästa generation miljöpartister något.