Det hettade till ordentligt inom LO i förra veckan. Fem av förbunden hoppade av de gemensamma LO-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv sedan det i en principöverenskommelse framgått att facken skulle vara beredda på att göra det lättare för arbetsgivare att göra sig av med folk.

Det var detta som stod på agendan när LO hade sitt sedvanliga måndagsmöte i styrelsen.

– Mötet är över. Vi har beslutat att åtta förbund går vidare med förhandlingar, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det finns nu en gemensam skiss till vidare förhandlingar med arbetsgivarna.

– Men jag kan inte nu säga något om innehållet, säger Thorwaldsson.

Bakgrunden är denna: När regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enades om januariavtalet beslöts bland annat att arbetsrätten skulle göras om. Avtalet innebär till exempel att turordningsreglerna ska göras mer generösa ur arbetsgivarnas synvinkel.

Fack och arbetsgivare får först chansen att enas i avtal, annars blir det lagstiftning, är hotet som starkt ogillas av främst facken. En regeringstillsatt utredning ska lägga fram sitt förslag till lag i maj 2020, så det brådskar för parterna att enas.

I förra veckan läckte en del ut om innehållet i förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna, vilket fick flera LO-förbund (och även Saco-förbundet Lärarnas Riksförbund) att hoppa av. I huvudsak handlar det om protester mot att arbetsgivarna lättare ska få säga upp anställda.

Det finns också mer löntagarvänligt innehåll i det preliminära utkastet, bättre förutsättningar för att hitta nytt jobb bland annat, men att begreppet saklig grund vid uppsägningar skulle tas bort är för magstarkt för flera av facken. Huruvida skrivningen om saklig grund finns med där eller inte, vill Thorwaldsson inte ange.

Vad blir då värdet av ett avtal om bara lite drygt hälften av förbunden är med?

– Det är förstås bättre om alla är med, men vi har lite olika behov av det här, säger Thorwaldsson och pekar exempelvis på att parterna i den kommunala sektorn kör sitt eget spår.

Just den frågan lär senare landa hos politikerna, är uppslutningen kring ett avtal tillräckligt stor för att stoppa lagstiftningen?

Ytterst kan hela den här frågan leda till ytterligare en regeringskris. Vänsterpartiet har sedan tidigare sagt att man kommer att fälla regeringen på just frågan om arbetsrätten om den kommer med mer arbetsgivarvänlig lagstiftning på området. Och precis som med den nyliga krisen kring Arbetsförmedlingen har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna flaggat för att hänga på V.

De fem som hoppat av

De fem LO-förbund som hoppat av är Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna.

Pappers valde att ställa sig utanför redan innan förhandlingarna inleddes.