Hittills har sex LO-förbund lämnat förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om las – nu är det dags för det första Saco-förbundet att ansluta sig till avhopparna.

Lärarnas Riksförbund har i dag, torsdag, meddelat parterna att man lämnar diskussionerna eftersom det ”helt saknas grund för att vara en del i framtida förhandlingar”. Det skriver förbundet på sin webbsajt.

Beskedet kommer efter att förbundet fått ta del av förslaget till avsiktsförklaring mellan fack och arbetsgivare.

– Jag är mycket bekymrad över en utveckling där politikerna ska hota om lagstiftning och att vi som fackförbund ska vara med i att administrera försämringar för våra medlemmar. Tyvärr har jag svårt att se att förhandlingarna kan leda fram till något som är positivt för våra medlemmar inom privat sektor och det finns ingen annan väg än att frånträda förhandlingarna, säger Åsa Fahlén i en skriftlig kommentar.

Lärarnas Riksförbund ingår i PTK som förhandlar kollektivavtal för 27 fackförbund inom privat sektor.

Förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om las kom till efter januariavtalet där regeringen och C och L skrev in att arbetsrätten ska ”moderniseras”. 

Om arbetsmarknadens parter kommer fram till ett förslag går man vidare med det, annars kommer en utredares förslag att bli lag.

Under torsdag eftermiddag rapporterar Arbetsvärlden att TCO-förbunden Lärarförbundet, Vårdförbundet, Journalistförbundet, Teaterförbundet och Sveriges yrkesmusikers förbund, som ingår i PTK, överväger att lämna förhandlingsbordet.